ЗДРАВЕ

Жабурене за възпалени венци – помага ли и как да го направим?

Жабурене за възпалени венци – това е хитрост от народната медицина, за която често слушаме, когато имаме подобен проблем. В крайна сметка, всеки иска да си помогне сам и да избегне срещата със зъболекаря, нали? Навярно не са много хората, които обичат да посещават стоматологичния кабинет.

Когато говорим за здравето на устната кухина, трябва да знаем, че то е от наистина голяма важност за цялостното ни здраве, а и усещане за щастие. Обикновено, когато имаме болки в зъбите или венците, това ни кара да се чувстваме некомфортно или дори нещастни. Поради това е важно да реагираме навреме и да не отлагаме търсенето на решение.

Възпалението на венците е проблем, който засяга както възрастни, така и деца. Тук е моментът да напомним, че тази статия е напълно информативна и не може да замести посещението на стоматолог, ако при вас е налице подобен проблем. Всъщност, именно това ви съветваме да направите!

Жабурене за възпалени венци – какво представлява и как да го направим?

Жабуренето е нещо, което можем лесно и бързо да направим и вкъщи, когато до прегледа при зъболекаря остават дни, а ние искаме да си помогнем. Както знаем, много често чакаме дълго време, преди нашият стоматолог да има свободен час и да ни запише. А това може да бъде наистина неприятно.

Тук отново ще посочим, че възпалените или инфектирани венци не могат да бъдат излекувани просто с жабурене. То може да донесе някакво облекчение, но търсенето на лекарска помощ си остава задължително. Не го забравяйте!

Жабуренето като част от народната медицина

Има доста народни методи „от едно време“, които могат да се приложат в подобни ситуации, а дискомфортът да бъде облекчен. Например, можете да опитате жабурене с невен или клеева тинктура.

Въпросната клеева тинктура можете да откриете в аптечната мрежа. Това тук са добри предложения, които могат да бъдат използвани. Можете да вземете тинктура на капки, която впоследствие да смесите с вода. Сложете около 30 капки в чашата с вода, а после разбъркайте добре. Когато получите готова смес, използвайте я за жабурене.

Колкото до невена, него можете да използвате като чай. Но имайте предвид, че той не е за пиене, а както подсказва статията – за жабурене. Това растение има свойството да действа както антибактериално, така и противовъзпалително. Има голям шанс невенът да облекчи симптомите на заболелите венци. И да намали дискомфорта, докато не дойде време за посещението при зъболекар.

жабурене за болки във венците
Жабурене за болки във венците – как можем да си помогнем сами?

Какво мога да взема от аптеката?

В аптеките има определени лекарства, които могат да се закупят без предписание и да помогнат при подобни проблеми. Тяхната насоченост като цяло е към възпалените венци в устната кухина. Например, някои от тях се използват за лечение на неприятни заболявания като парадонтит и гингивит. В тях ще откриете както антисептични, така и антибиотични вещества, които могат да помогнат. Те действат противовъзпалително, като ще намалят както кървенето, така и болките.

Тук следете за лекарства, които имат една определена активна съставка – хлорхексидин. Друга подобна съставка, която може да помогне при възпаление на венците, е бензидаминов хидрохлорид. Продуктите с тези съставки облекчават симптомите и правят проблема с възпалените венци по-поносим, докато дойде момент да ни прегледа специалист.

Да опитаме и с чайове

Вече споменахме чая от невен, който е за жабурене, а не за пиене. Стига обаче да искате, можете да си приготвите различни чайове и за консумация, като можете да добавите и лъжичка мед към тях. Това би следвало също да облекчи дискомфорта от заболяването на венците, подпомагайки и процеса на възстановяване. Както добре знаем, чаят е универсален лек за множество различни ситуации, тъй като използва лечебните свойства на билките. Какъвто и проблем да имаме, малко чай винаги е добра идея! Разгледайте ТУК предложенията от чайове на аптеки „Витания“.

Какво да правим, за да избегнем проблема с възпалените венци?

Грижата за зъбите и венците е въпрос най-вече на навици, както добре знаем. Тук стоматологът е просто крайно решение, когато вече сме допуснали грешки, като нередовно миене на зъбите и чистене на зъбен камък, неправилно миене, поглъщане на твърде вредни храни и т.н. Ако тук имаме добри навици, прегледите при зъболекаря ще бъдат почти изцяло профилактични, без да се налага да търпим неприятни процедури.

Ето и някои идеи как да се погрижите по-добре за своите зъби и венци, за да бъдат те по-здрави и да избегнете подобни проблеми:

 • Когато вече сте измили зъбите си, вместо да изплакнете с водата за уста, както обикновено, малко от нея нанесете на памучен тампон, където имате възпаление на венците. Благодарение на това, активните съставки във водата за уста ще подействат още по-ефективно. Правете го два пъти на ден и ще усетите подобрение.
 • Избягвайте твърде студени или твърде горещи храни. Ако имате възпалени венци, те могат да се отразят недотам добре на проблемните зони. А както знаем, те могат да бъдат и недотам здравословни, особено за нашия храносмилателен тракт.
 • Поне веднъж в годината чистете зъбния си камък. При някои хора може да се наложи това да се прави на половин година, че дори и по-често. Освен това, не забравяйте да използвате конец за зъби (разгледайте ТУК), тъй като има места, където четката за зъби не може да достигне и да елиминира плаката. Именно плаката е сред най-големите „виновници“ за заболяванията на венците.
 • Колкото и банално да звучи, опитайте се да не се стресирате толкова. Освен всичко друго, стресът може да доведе до заболяване на венците, а причина за това е отслабената имунна система. Когато тя не е в оптимална „форма“, не може да се справи с инфекциите в устната кухина.
 • Кажете „стоп“ на цигарите. Това ще подобри здравето ви във всеки един възможен аспект, включително и по отношение на венците.
 • Също така, намалете консумацията на алкохол. В него има твърде много захар, а бактериите в устата ни се хранят именно от глюкозата.
 • Сладки храни, чипсове и всичко подобно – намалете ги до минимум. Те могат да причинят микролезии по повърността на венците, а и като цяло не са никак полезни.
 • Бъдете сигурни, че се храните достатъчно разнообразно и здравословно, за да си набавяте така важните витамини като A, C, B, K и D. Ако имате недостиг на витамини, това може да доведе до наличие на гингивити и тяхното повтаряне.
 • Не ползвайте твърде много лекарства, тъй като има медикаменти, които могат да допринесат за риск от инфекции в прекомерни количества. При венците, например, това може да се каже за лекарства на основата на нестероидни противовъзпалителни препарати.
 • Не се поддавайте на рекламите за твърде силно и агресивно избелване на зъбите. Това понякога може да бъде опасно.
 • Потърсете продукти, които специално помагат да се предотврати кървенето на венците. Има, например, определени пасти за зъби, които спомагат за това.

Финални думи

Възпалението на венците, водещо до болки и инфекции, е неприятно състояние, което води до значителен дискомфорт. Както ви посочихме, съветите в тази статия за жабурене за възпалени венци не бива да заместват посещението при стоматолог, но могат да помогнат за облекчаване на проблема. Ако смятате, че подобен шанс е налице, можете да се възползвате от тези предложения и да видите дали няма да ви се отрази благоприятно. И не забравяйте, че добрата хигиена е от съществена важност, що се отнася до зъбите и венците ни.

Не пропускайте да ни последвате във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *