Зелено сирене от село Черни Вит
В Северна България, на 7 км от Тетевен и на малко повече от 100 км от София, се намира китното село Черни Вит. В него се произвежда единственото по рода си българско зелено сирене с благородна плесен.
То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото плесенно сирене на Балканите. Влажността и специфичният мек климат по поречието на Черни Вит са условия, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенните гъби.
Големите температурни разлики между деня и нощта също се определят от специалистите като важна среда за създаване на зеленото покритие върху млечните продукти.
В общия случай се произвежда от овче мляко поради факта, че отглеждането на овце е основен поминък на хората в селото. Въпреки това има вариации и от краве или козе мляко. В летните кошари, разположени по високопланинските пасища, овчарите правят сирене и го съхраняват в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцежда през порите на дървото и парчетата остават на сухо. В края на лятото овчарите свалят сиренето в селото и го складират в изби при постоянна влага и температура от около 10-12º С.
При отварянето на качето, от досега с влажния и хладен въздух сиренето започва да се покрива със синьо-зелена плесен.
През 2007 г.италиански специалисти от международната организация „Slow Food“ откриват това сирене и оттогава то редовно се представя на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, където получава висока оценка за своята уникалност и качество.
За съжаление, зеленото сирене не е много популярно в България. То не се предлага в търговската мрежа и може да се закупи само на място или от специални онлайн магазини.
Преди няколко години първата българка със собствено предаване по кулинарния канал 24kitchen – Йоланта Делибозова-Йоли, направи епизод, посветен на това сирене и представи рецепти, вдъхновени от него, с цел да запознае зрителите с уникалния роден продукт и да го популяризира.
Автор: Цветелина Котева