ЗДРАВЕ

Апендицит – симптоми, които да не пренебрегвате

Апендицит, понякога наричан апандисит, представлява възпаление  на апендикса, които е придадтък на сляпото черво. Предизвиква се от проникването на типични за чревната флора бактерии в стената на апендикса. Проникването се получава от чревен или лимфен застой. Лекува се чрез оперативно премахване на апендикса и тази операция се води лека, като след това е съпътствана от антибиотично лечение.

Какви обаче са симптомите на апендицит и как да ги разпознаем, преди за да потърсим лекарска помощ?

Основният симптом е болка в корема. Може да се появи направо ниско долу вдясно или първоначално да започне в областта на стомаха, да обикаля корема и след това да слезе долу вдясно и да се локализира там (симптом на Кохер, характерен за острия апендицит). Болката се засилва при закашляне. Първоначално е лека,но когато минават повече часове, постепенно се изостря. Важно е да се избягва прекалено притискане в тази област,защото това влошава състоянието на апендицита.

Появата на болката е последвана от гадене и повръщане. Честотата на повръщането служи като показател за формата на острия апендицит. Много хора не обръщат внимание на този симптом, защото той е характерен за различни заболявания.

Често този симпотом е комбиниран със загуба на апетит. При апендицит бактериите влиияят на храносмилането и може да попречат на нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

Вдига се температурата на организма. При възрастни достига до  38.5°C, при децата може да стигне опасно високи стойности (39-40°C).

Появяват се проблеми с ходенето по голяма нужда и задържането на газове. Възможен е обаче и обратният вариант – поява на диария. Това не е задължително, но ако го има в комбинация с останалите признаци, също е възможно да е симптом на апендицит.

От интоксикацията при заболяването може да се появят налепи по езика.

Имайте предвид обаче, че много от тези симптоми могат да бъдат характерни и за други заболявания. При всички положения обаче при болка, която е силна и/или не отшумява дълго време, задължително потърсете лекарска помощ, защото ако при спукване на апендикса, опасността за пациента може да бъде смъртоносна.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *