ДОМАКИНСТВО

Силноотровният, но много изящен Цикас

Цикас е растение, което се отглежда от дълбока древност. Името му произлиза от гръцката дума Kykas, което значи палма. Цикасът много прилича по външен вид на палмово дърво, но всъщност спада към семейството на Цикасовите растения. Неговите родни места са Югоизточна Азия и Япония. Наричат го също папратова палма. Растежът на цикаса е много бавен. Ако го отглеждате у дома в подходящи условия, той може да живее дълъг период. Растението е двуполово и има мъжки и женски разновидности. Листата му са тънки и крехки и имат спираловидна форма. Впоследствие стават по-твърди. Стъблото е дебело, но за сметка на това изключително късо.

Цикас – къде и как да го отглеждаме?

За да има достатъчно свободно място да расте, цикасът трябва да се засее в дълбока и широка саксия. Той се отглежда на умерена температура. Прекалено високите температури са вредни за растението. Ако го отглеждате навън, оставете го на сянка, където не прониква слънчева светлина. Освен в саксия, той може да се отглежда и на двора. Не трябва да стои на ветровито или огряно от слънцето място.

Колко често трябва да се полива?

Поливайте умерено през пролетно-есенния период, а през зимата – по-рядко. Не трябва да остава излишна вода в саксията, защото растението може да започне да гние.

Подходящи почви

Почвата, в която трябва да се засее растението, съдържа няколко съставки. Смесват се пръст, оборска тор, пясък, торф в пропорция 1:1. Може да се поставят камъчета в дъното на съда.

Смеси за торене

Минералните смеси са най-подходящи за торене. Извършвайте наторяване на всеки 2 или 4 седмици през лятото, през зимния период пропуснете.

цикас
Цикасът е красиво растение, но внимавайте при отглеждането му

Подходяща температура

През лятото цикасът трябва да се отглежда на сенчести места на температура до 29° C. През зимата подходяща температура е до 16 ° C, но не трябва да бъде по-ниска от 8° C.

Как се размножава Цикасът?

Цикасът се размножава посредством издънки на растението. Смесват се торф, дървени въглища и пясък и младото растение се поставя в тази почва. Може да се размножи и чрез семена, но е изключително трудно, понеже се изисква поддържане на висока температура на почвата, което може да се извърши чрез подгряване.

Внимание: Растението е силно отровно! Може да причини вреди на хората и животните, но животните са по-застрашени. Семената са най-отровната част от цикаса. При поглъщане до 12 часа могат да се развият симптоми като повръщане, гърчове, чернодробна недостатъчност, затова бъдете много внимателни. Не оставяйте деца или животни без надзор в близост до растението.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *