Няколко съвета как да си сварим пухкав ориз
При приготвянето на ориз трябва да се внимава, понеже може да се стигне до преваряване. Възможно е също да остане твърде суров и хрупкав. Ето няколко съвета за това как оризът да стане добре сварен и пухкав:
Ще Ви са необходими:
- Тенджера с капак
- Мерителна чаша
- Вилица
- Вода
- Ориз
- Сол
- Дървена лъжица
1. Добавете сол, когато кипне водата
Напълнете тенджерата с вода. За една чаша ориз обикновено се използват около две чаши вода. Когато водата заври, сложете в нея 1 ч. л. сол.
2. Почистете и измийте ориза и го добавете във водата
Оризът трябва да бъде добре почистен. След като го почистите, измийте го добре и го сложете във врящата вода.
3. С помощта на дървена лъжица разбъркайте добре
Щом сложите ориза, разбъркайте с дървена бъркалка. Това ще предотврати слепването на зрънцата. Недейте да разбърквате прекалено много, за да не стане оризът кашав и лепкав.
4. Сложете капака
Похлупете с капака. Гответе ориза още около 18 мин. на по-ниски градуси. Можете да си засичате с таймер, ако така ще Ви бъде по-удобно. Трябва да прецедите ориза, след като го свалите от печката. След това отново го сложете в тенджерата. Нека остане на котлона още 5 мин.
5. Разбъркване с вилица
Разбърквайки ориза с помощта на вилица, Вие ще го направите още по-пухкав. Той няма да стане на каша поради пропускливостта на вилицата.
Следвайки тези съвети, Вие ще се наслаждавате на добре сварен ориз всеки път.
Автор: Катя Благоева