Няколко съвета как да си сварим пухкав ориз

При приготвянето на ориз трябва да се внимава, понеже може да се стигне до преваряване. Възможно е също да остане твърде суров и хрупкав. Ето няколко съвета за това как оризът да стане добре сварен и пухкав:

Ще Ви са необходими:

  • Тенджера с капак
  • Мерителна чаша
  • Вилица
  • Вода
  • Ориз
  • Сол
  • Дървена лъжица

1. Добавете сол, когато кипне водата

Напълнете  тенджерата с вода. За една чаша ориз обикновено се използват около две чаши вода. Когато водата заври, сложете в нея  1 ч. л. сол.

2. Почистете и измийте ориза и го добавете във водата

Оризът трябва да бъде добре почистен. След като го почистите, измийте го добре и го сложете във врящата вода.

3. С помощта на дървена лъжица разбъркайте добре

Щом сложите ориза, разбъркайте с дървена бъркалка. Това ще предотврати слепването на зрънцата. Недейте да разбърквате прекалено много, за да не стане оризът кашав и лепкав.

4. Сложете капака

Похлупете с капака. Гответе ориза още около 18 мин. на по-ниски градуси. Можете да си засичате с таймер, ако така ще Ви бъде по-удобно. Трябва да прецедите ориза, след като го свалите от печката. След това отново го сложете в тенджерата. Нека остане на котлона още 5 мин.

5. Разбъркване с вилица

Разбърквайки ориза с помощта на вилица, Вие ще го направите още по-пухкав. Той няма да стане на каша поради пропускливостта на вилицата.

Следвайки тези съвети, Вие ще се наслаждавате на добре сварен ориз всеки път.

Автор: Катя Благоева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *