ЗДРАВЕ

Как ще се отразят на здравето ни два банана дневно?

Бананите са не само много вкусен, но и много здравословен плод. Специалистите по здравословен начин на живот препоръчват тези жълтеникави изкушения за ежедневна консумация. Ползите от това са много, уверяват експертите.

Какъв ще бъде резултатът за вашия организъм, ако на ден консумирате по поне два банана? Ето какво казват специалистите.

Ще наваксате недостига на витамини

Бананите са плод, които са богати на витамин B6. Той помага на вашия организъм да произвежда инсулин, хемоглобин и аминокиселини. Освен това, тези плодове съдържат около 15% от дневната доза витамин C, която ви е нужна.

Повече енергия

Благодарение на калия, който се съдържа в бананите, вие ще бъдете предпазени от мускулни спазми. Въглехидратите пък ще ви осигурят достатъчно енергия и издръжливост, особено ако спортувате. Артериалното ви налягане също ще бъде върнато към нормата.

“Чао” на излишните килограми

В бананите има голямо количество фибри, което създава в тялото усещане за ситост. Скорбялата, по-конкретно, намалява апетита. Тя също така понижава равнището на кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина.

Намалява рискът от анемия

Ако се застрашени от анемия, симптомите за това са бледост, лесна умора, задух. Самото заболяване е в резултат на намаляването на червените кръвни клетки и ниското ниво на хемоглобин. В бананите, от друга страна, се съдържа много желязо, стимулиращо производството на червени кръвни телца. В състава им има и витамин В6, регулиращ нивата на глюкоза в кръвта.

По-добро храносмилане

Едно от предимствата на бананите е, че те се храносмилат много лесно. Освен това, те по никакъв начин не дразнят стомашно-чревния тракт. Скорбялата не се храносмила и преминава в дебелото черво, където служи като ефективна хранителна среда за полезните бактерии. Освен това, добро приложение на тези плодове е при гастрит и киселини в стомаха. Бананите помагат за възстановяване на изгубените минерали при диария.

По-малко стрес

Доказано е, че няколко банана на ден подобряват настроението. В тях се съдържа триптофан, който е нужен на организма за производството на серотонин – т.нар. хормон на щастието. В един банан се съдържа около 27 мг. магнезий, който също помага за по-добро настроение и по-добър сън.

2 thoughts on “Как ще се отразят на здравето ни два банана дневно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *