ЗДРАВЕ

Защо е добре да ядем киви ежедневно

Киви. Този мъхест, наподобяващ картоф плод, често бива подминаван в магазините. Но ако знаете ползите от редовната му консумация, със сигурност ще погледнете на него с други очи.

В югоизточната част на България можете да видите дървета, отрупани с кивита, в почти всеки двор. Реколтата се прибира късно на есен, но в търговската мрежа можете да го намерите целогодишно.

Ако хапвате по два плода на ден ще контролирате успешно нивата на вредния холестерол в организма. Високото съдържание на фибри дава усещане за ситост, което го прави чудесен избор за хора на диета. Освен това кивито не съдържа много калории, както и захари. Диабетиците могат да си позволяват да го включват в менюто си, без обаче да прекаляват. Ако задържате течности, това може да се дължи на нарушен баланс на калий. И каква изненада – кивито ще ви помогне да си го набавите и да регулирате проблема. Съдържанието на актинидин в плода способства за подобряване перисталтиката на червата. Затова е добър избор при лениви черва и хроничен запек да хапвате по едно-две кивита всеки ден. 

Ползите от този малък зелен плод съвсем не свършват с това. Високото съдържание на витамин С го изстрелва на челните позиции в тази категория – след него са дори портокалите и ябълките. Той ще помогне да повишите имунната си защита, а лицето и кожата ви ще изглеждат озарени и сияйни. Добрите антиоксидантни свойства на кивито способстват за защитата на организма от образуването на ракови клетки и тромби. Фолиевата киселина в него е от голяма важност за правилното деление на клетките при зародиша в утробата. Ето защо този плод трябва да е част от менюто на всяка бременна жена.

киви
Киви е плод, който може да е много полезен за вашето здраве

Консумацията на киви намалява нивата на стрес, повишава способността на организма да усвоява желязото, подобрява съня и помага на раните да заздравеят по-бързо. Но след всичките тези суперлативи сме длъжни да обърнем внимание и на някои негативи. Те могат да се проявят, ако прекалите с количеството плодове. Най-често се проявяват алергични реакции като обрив, зачервяване на големи участъци от кожата и чувство за изтръпване и сърбеж на езика. Повръщане и стомашно разстройство са също част от неприятните последици. Големите количества калий могат да нарушат правилната работа на панкреаса. 

Бъдете разумни и умерени във всичко, включително и в храненето. Тогава ще можете да насладите без угризения на вълшебното киви.

Автор: Магдалена Колибарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *