Признаците, че имате задръстен черен дроб

Черният дроб е орган, който заема значителна част в нашата коремна област. В него има милиарди клетки, които предотвратяват попадането на токсини и всякакви вредни вещества в кръвта. Това са лекарства, алкохол, консерванти, вируси, пестициди и др. Само за 24 часа той филтрира кръвта поне 400 пъти.

В черния дроб няма нервни окончания, така че дори той да не е в добро състояние, няма да ни боли. Можем само да почувстваме дискомфорт и тежест.

Има признаци, които сигнализират за проблеми, свързани с работата на черния дроб, които не трябва да се пренебрегват:

  • Сърбеж по кожата

Една от функциите, която изпълнява черният дроб, е да елиминира жлъчните соли през жлъчния мехур. Ако този процес се наруши, тогава тези соли се събират в голямо количество в кожата и тя започва да сърби постоянно.

  • Халитоза (лош дъх)

Лошата миризма на устата се свързва обикновено със заболявания на устната кухина, зъбите или храносмилателната система. Зле работещият черен дроб обаче не може да изведе токсините от тялото. Затова  те излизат през белите дробове и причиняват лош дъх.

  • Тъмни кръгове под очите

За появата им има много причини като недоспиване, стрес, анемия, тютюнопушене, плач и др. Сред тях не трябва да се изключва и по-сериозно заболяване на черния дроб. 

Чернодробната токсичност води до задържане на течности. Кръвоносните съдове под очите се разширяват и това прави още по-видими тъмните кръгове.

  • Прекомерно изпотяване

Силно изпотяване обикновено се получава при хормонални нарушения и при менопауза. Когато обаче черният дроб е претоварен, той се изтощава. Опитвайки се да се охлади, тялото изразходва много усилия и започва да отделя голямо количество пот.

  • Хронична умора

Умората може да се дължи на най-различни причини, включително и на нарушена чернодробна функция. При претоварване с токсични вещества черният дроб изразходва повече енергия, за да ги преработи и изчисти. Затова се появява и умора, която е възможно да се превърне в хронична.

  • Трудно съсирване на кръвта

Ако при удар и натъртване се появяват лесно кръвоизливи и синини или често ви тече кръв от носа, това е знак, че черният дроб не работи добре. Причината е трудното съсирване на кръвта, породено от неизчистените токсини в организма.

  • Тъмна урина

По-тъмният цвят на урината се дължи предимно на дехидратация. Но ако остане тъмна дори след пиенето на много вода, това е сигнал за зле работещ черен дроб.

Тъмният цвят се получава от излишния билирубин. Билирубинът преминава през черния дроб, след което тялото го изхвърля. Ако количеството му нарасне прекалено, това води до жълтеница.

  • Стомашни проблеми

Увреденият черен дроб затруднява и работата на червата. Голяма част от хората със заболял черен дроб страдат от запек и синдром на раздразненото черво.

  • Повръщане

Проблеми при храносмилането като киселинен рефлукс, оригване, газове, подуване и др. показват затруднена работа на черния дроб. Повръщането без причина е сигурен признак за това.

При прогресивно заболяване на черния дроб и забавено адекватно лечение се стига до липса на апетит и загуба на телесно тегло. Само лекар след задълбочен преглед и медицински изследвания може да постави точна диагноза за заболяването, причинено от съответните симптоми.

Важно е обаче да се храним балансирано, да поддържаме нормално тегло, да се движим, да не злоупотребяваме с никотин, алкохол и прием на медикаменти. Ако допуснем дисбаланс на чревната микрофлора, черният дроб ще се претовари и ще се затрудни детоксикиращата му функция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *