ЗДРАВЕ

Внимание! Ето симптомите, че имате недостиг на цинк

Недостиг на цинк – това е неприятна ситуация, за която си струва да поговорим.

Цинк – това е най-застъпеният микроелемент в тялото на човека след желязото. Той участва в клетъчния метаболизъм, играе роля за укрепване на имунната система, за синтеза на нуклеиновите киселини и протеините. От голямо значение е и за нормалното функциониране на вкусовите и обонятелните рецептори, както и за зарастването на рани.

Между 2 и 4г е средното количество цинк, което трябва да има в тялото ни. Много цинк има в мускулите, мозъка, бъбреците, костите, черния дроб, но най-вече в очите и простатата.

Ако има хроничен дефицит на цинк в организма ни, последствията могат да бъдат разностранни. 

Сред класическите симптоми, които показват липсата на цинк, са:

  • Изтъняване на косата и оплешивяване

За да бъдат кожата на главата ни и косата жизнени и здрави, от голямо значение е наличието на себум. Това е мастна субстанция, която се произвежда от цинка. Смята се, че от себума зависи дали ще страдаме от пърхот или не.

Съвременните изследвания показват, че цинкът влияе върху целия скалп и намалява изтъняването и оредяването на косата.

  • Кожни проблеми

Като наш най-голям орган, кожата понася първа всички вредни влияния отвън. За нея наличието на цинк е много важно.

Цинкът поддържа еластичността на кожата, помага за по-бързото й зарастване и предотвратява лющенето и изсушаването й. 

Повечето хора с акне със сигурност изпитват остра нужда от цинк. Затова при лечението на акне медицинските средства включват освен антибиотик, и цинк в състава си.

  • Проблеми при ноктите

Подобно на косата и кожата, състоянието на ноктите също издава от какво има нужда организмът ни. Признаци, че липсва цинк, са белите петна по тях, набраздяването,  чупливостта и бавният им растеж.

  • Проблеми при зъбите и устната лигавица

Цинкът е микроелемент, който се съдържа в слюнката и в емайла. Потиска растежа на различни бактерии, разболяващи венците и зъбите. Ако не достига цинк, това може да причини кариеси и по-голяма чупливост на зъбите.

Честата поява на афти и язвички в устата, както и кървенето на венците, също могат да имат за първопричина дефицитът на цинк.

  • Остра диария

Недостигът на цинк води до по-слаб имунитет и тогава тялото трудно се справя с всички инфекции, в това число и чревните. Постоянната тежка диария е основен симптом за занижени нива на цинк, което се преодолява с перорален прием на микроелемента по лекарско предписание.

  • Слаб имунитет

Когато човек изстива често или има усложнения след заболяване, това се дължи на отслабени защитни сили на организма. Цинкът е от микроелементите, които участват в образуването на Т-лимфоцитите, поддържащи силния имунитет. При недостига му имунната система отслабва и се засилва склонността за заболявания на горните дихателни пътища.

Ако имате някой от симптомите, сигнализиращи за недостиг на цинк, можете да приемате хранителни добавки след консултация със специалист.

По-добре е обаче да включите в менюто си храни, богати на цинк. Сред растителните източници това са: бобови култури, ядки, пълнозърнести храни, някои зеленчуци, а от животинските – яйца, риба, млечни продукти и месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *