СВОБОДНО ВРЕМЕ

Ядливи цветя – цветна феерия на трапезата ни

Цветята са неизменни гости в нашите домове и градини, съпътстват ни в най-щастливите ни и празнични дни, с тях изразяваме любовта и привързаността си, лекуват ни, поддържат ни здрави или просто ни правят щастливи с нежната си красота. Цветята ни дават толкова много, че често забравяме, или просто не знаем, че освен като украса, те могат да присъстват на нашата трапеза и като ястие. Ето и някои от цветята, които сигурно имате в дома или градината си, а никога не сте предполагали, че стават и за хапване.

Роза

Кралицата на цветята със сигурност заема едно от челните места и сред ядливите цветя, ако не и първото. В България розата е на особена почит и затова сме добре запознати с полезните ѝ свойства и безбройните ѝ приложения. Това, което може би повечето хора не знаят е, че не само нашата маслодайна роза е ядлива, а всички видове рози. Вкусът на розата се определя от силата на аромата ѝ и цвета на венчелистчетата, които колкото са по-тъмни, толкова по-наситен е вкусът им. Най-често от розите се прави сладко, което има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт, но трябва да се консумира внимателно, защото може да доведе до нежелани резултати.

Теменуга

Семейство Теменугови наброяват над 400 вида и нямат нищо общо с добре познатата ни стайната теменужка, или Африканска теменужка (Saintpaulia), която е от семейство Силиврякови и не е ядлива. Всеки от нас, разхождайки се в гората, е усещал сладникавия и лесно разпознаваем аромат на горската теменуга или се е наслаждавал на разноцветните и ярки цветове на теменугите в парковете. Вкусът на теменугите е свеж и подобен на мента, идеални са за свежи салати, плодови или зеленчукови, могат да се използват и като украса или подправка на множество ястия, богати са на антиоксиданти и имат противовъзпалително действие.

Латинка

Латинката е едно от цветята, което задължително присъства в селските дворове, а е и едно от основните ядливи цветя. Заради ярките си цветове и сладкия си, но пикантен вкус, подобен на пипер, много шеф готвачи я включват в ястията си. Ядливи са не само цветовете, но и листата, и семената на цветето, които могат да се използват за салати, украси или подправяне на ястия и десерти. Латинката съдържа големи количества лутеин и витамин С, което я прави изключително полезна.

Детелина

Цветчетата на детелината са може би едни от първите цветя, които децата някога пробват, тя е навсякъде, белите или розовите ѝ цветчета със сладък вкус често изкушават малчуганите да ги опитат. Не се притеснявайте, детелината далеч не е само храна за добитък, а е напълно пригодна и за човешка консумация, при това не само цветчетата, а и цялото растение. Но поради високото съдържание на целулоза може да бъде трудна за храносмилане. Много народи решават този проблем като прибавят изсушени и стрити на прах цветове и листа от детелина към ястията или ги смесват с брашното, от което се правят специални хлябове.

Цвят от тиква

Всички видове тикви и тиквички имат ядливи цветове, които също са изключително популярни в кулинарията. Цветовете са с лек вкус на тиква и са прекрасни, както в суров вид в салати, така и сготвени в комбинация със зеленчуци. Също така, понеже цветовете на тиквата са доста големи, дават възможност да бъдат пълнени с най-различни плънки.

Цикория

Цикория, Синя жлъчка, Синя млечка, това растение е познато под много имена и е толкова често срещано, че го възприемаме като плевел, без да си даваме сметка колко полезно е то. Най-често се използва корена на растението, но цветовете и листата също са ядливи и полезни, като имат горчиво-кисел вкус и са подходящи за салати.

Синя метличина

Синята метличина, или синчецът, за нетренираното око може лесно да се сбърка с цикорията, но няма страшно, защото сините му цветчета също са ядливи и полезни. Вкусът на синчеца е тревист, но трябва да се избягва горчивата чашка на растението.

Фуксия (Обичка)

Това стайно растение с необикновени, ярки и нежни цветове сигурно ще изненада мнозина с това, че тези цветове, освен красиви, са и ядливи. Те имат леко кисел вкус и са идеални за салати и гарнитури.

Невен

Невенът е изключително добре позната билка и нейните полезни свойства са широко известни, но не толкова известно е, че цветчетата могат да се използват и в кулинарията. Могат да се консумират пресни или сушени, вкусът им е пиперлив и пикантен и върви чудесно с ориз или в супи.

Добре е при консумация на цветя да се внимава да не са били пръскани с препарати, торове или други замърсители, които могат да ни навредят и попречат да се наслаждаваме на прекрасния им вкус.

Автор: Цветомира Младенова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *