ДОМАКИНСТВО

Свежи идеи за красив балкон

Във време на социална изолация, когато не можем да избягаме някъде надалеч, било то само за няколко дни, гледаме на дома си с други очи. Изведнъж мястото, което е било наше убежище след дългия, уморителен работен ден, се превръща в съучастник на тягостната рутина. Все си търсим какво да разнообразим в него, какво да добавим или да махнем, така че да вкараме малко цвят в ежедневието. 

При процеса на промяна обаче забравяме едно място – балкона. Той може да служи за нещо повече от складиране на ненужни вещи – дори работата е по-сладка, когато се извършва от добре организиран и цветен балкон, директно под галещите лъчи на слънцето. Вижте няколко идеи, които ще превърнат балкона ви в най-любимото ви място вкъщи: 

Изгответе си план

 Тази стъпка е особено важна, ако балконът ви не е толкова голям. Не нужно да имате много пространство, за да го преобразите, но трябва да имате план, така че да знаете какво искате и да не се впускате в ненужни покупки, които след това няма да ви послужат. Помислете как точно искате да изглежда вашето място и какви ще са акцентите в него, а след това се заловете за работа.

Не прекалявайте с цветовете 

Всички искаме балконът вкъщи да е цветен и слънчев, но все пак не претрупвайте пространството визуално. Съчетайте максимум три цвята (без да броим зеленото). Помислете за любимите си цветови комбинации. Добър подход е да поставите три предмета в избраните от вас цветове, така че да видите дали си подхождат и ако не – да смените избора си. 

Използвайте вертикалите на своя балкон

Ключът към красивото, добре организирано малко пространство е да го аранжирате вертикално. Не се ограничавайте само до пода, а използвайте тавана и стените. Окачените растения винаги са внасяли живот в семпло подредения балкон. Те могат да бъдат интересен акцент във вашата импровизирана градина и да освободят място, което и без друго често е ограничено. Също така, когато подреждате пода, заложете на високите саксийни растения – те са идеални за този тип градски балкони. 

Не забравяйте вашето собствено кътче

Освен градина, терасата може и да е мястото, където да си почивате или пък се зареждате със слънчева енергия. Изберете си ваш ъгъл, който да ви носи уют и спокойствие. Рядко на балкона имаме място за малък ъглов диван например, но пък със сигурност ще се намери място за кръгла маса за кафе и за надуваем фотьойл или барбарон. Може дори да добавите малко килимче, ако това няма да утежни интериора – всичко зависи от вашето въображение и от това как вие се чувствате добре.

Обърнете внимание на малките детайли

Тук се включват всички онези неща, които често пренебрегваме, но всъщност точно те придават завършеност на интериора. Разчупете саксиите си – добавете цветни камъчета, топчета или мъниста. Може да съживите терасата си с метални аксесоари. Сложете декоративни възглавнички във фотьойла или столовете си, покрийте масата с хубава покривка. Може дори да добавите някакви декорации по стените. Проявете креативност и се оставете на въображението си да ви води. 

За още идеи за балкон вижте тук: https://www.grandecor.bg/идеи/60-практични-идеи-за-остъклен-балкон-36143/.

Автор: Десислава Ценова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *