СВОБОДНО ВРЕМЕ

8 често задавани въпроса към инструктора – Ирина Атанасова

Кога е по-ефективно да тренираме – сутрин, следобед или вечер?

Вярва се, че най-добре е да се правят сутрин. Интензивните тренировки вечер могат да нарушат съня. Като, разбира се, всичко тук е много индивидуално и зависи от графика. Трябва да тренирате през това време на деня, което е най-удобно за вас.

На кого е по-лесно да отслабне – на пълните или слабите?

Ако теглото е повече, то по-лесно се сваля. По-скоро може да се свали по-бързо с подходящата тренировъчна програма. Съответно тогава процесът се забавя. Последните килограми се свалят най-трудно. Разбира се, не говорим за онези случаи, при които наднорменото тегло е причинено от някои здравословни проблеми. В такъв случай трябва да разберете причината на медицинско ниво и едва след това да преминете към тренировките.

На каква възраст метаболизмът се забавя? Има ли критични етапи? И как да се задейства метаболизма, ако вече сте над 40?

При някои метаболизъм се забавя след 25, докато при други след 35, всичко е индивидуално. За да го задействате, трябва да преминете към правилното за целта хранене, да спортувате и да не забравяте за пълноценния сън. С една дума, трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Във времето съм прочела доста по въпроса с правилното хранене и успях да изградя един наистина добър вариант на хранителен режим, който спомага добрия метаболизъм и свалянето на излишните килограми дългосрочно. Можете да видите повече информация  в сайта ми: https://withirinaatanasova.com/

Честото пиене на вода помага ли на отслабването?

Тук са важни и други параметри: как се съставя тренировъчната програма, храненето и т.н. Но ако сте започнали да спортувате, тогава трябва да пиете повече вода през деня. Имайте предвид, че и с водата не трябва да се прекалява. Да, правилното количество спомага метаболитните процеси, но не се отслабва от това, че пиете повече вода.

Достатъчна ли е само силовите тренировки или само кардио, за да поддържаме форма?

По-добре е да комбинирате сила и кардио за най-добър резултат. Загрявката е задължителна, като не забравяйте и за разтягане след всяка тренировка. Дори препоръчвам да се прави по 10-15 минути стречинг всеки ден!

Кои са 3-те основни правила за тези, които преминават към здравословен начин на живот?

Продължителността на тренировъчния процес, поддържането на балансирана диета и накрая, компетентната комбинация от тренировки и хранене. С увеличаване на активността се увеличава и нуждата от калории, затова е важно да се поддържа баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, така че да има достатъчно енергия за нови тренировки и изгаряне на мазнини, а не мускули.

Най-трудната част от здравословния начин на живот е да се започне; ако вече сте започнали, не спирайте, когато постигнете първите резултати.

Кой е най-добрият начин за броене на калории – дневник за храна, мобилно приложение или гривна?

Дневникът е по-подходящ за наблюдение на храненето, защото имате възможност да запишете с какво се храните, както и да анализирате какво е ненужно и какво може да се наложи да добавите. Воденето на дневник е съществена част от програмата на всеки клиент, който желае да свали килограми и да се храни по-здравословно.

Може ли да загубим форма по време на празниците или отпуск, ако през този период сме нарушили режима и сме пропуснали тренировки?

Разбира се, че можете. Често хората забравят за тренировките и правилното хранене точно на почивка или по празници, в резултат са с няколко килограма нагоре. Има една много правилна фраза за добрата фигура „Изгражда се трудно, лесно се разрушава!“.

Коя е Ирина Атанасова?

Ирина е бивша спортна състезателка по художествена гимнастика. Собственик на спортно студио КАМАТО, както и Meжyнapoдeн cepтифициpaн инcтpyĸтop пo Кango Jumps, Fіt Јumріng, Таbаtа, Cтpeчинг и Aepoбиĸa.

Meниджъp и oфициaлeн пpeдcтaвитeл зa Бългapия cъм нa пpoгpaмитe Роrt Dе Вrаѕ Сlub Ѕуѕtеm и Fіt Јumріng (trаmроlіnе). Лицeнзиpaн инcтpyĸтop и тpeньop пo Роrt Dе Вrаѕ и Fіt Јumріng нa тpaмплини.

Ирина Атанасова е доста активна в социалните мрежи Facebook и Instagram като също води и личен блог пълен с полезна информация за спорта като начин на живот.  Включващ Тренировъчни програми, Спортни съвети, Хранителни режими, Здравословен живот. Истории за пътувания и приключения. Препоръчваме го!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *