РЕЦЕПТИ

Как да си направим ябълков оцет в домашни условия

Добре познатият ни ябълков оцет е един от продуктите, чието място в кухнята е задължително. Освен че се ползва в редица ястия и салати, той е и изключително полезен. Контролира нивата на кръвната захар, намалява желанието за сладко, облекчава стомашно-чревните проблеми и може да помогне в борбата с излишните килограми. 

Още по-хубавото е, че можете да си приготвите ябълковия оцет у дома, по следния начин.

Продуктите, от които ще имате нужда, са:

Ябълки – зависи от желаното количество и съдовете, с които разполагате; от 4 до 10 кг.

Захар – около 200 гр. за 4 кг. ябълки

Вода – от 50 до 100 мл. за всеки литър от получения сок

Като за начало е хубаво да се сдобиете с напълно узрели ябълки, за предпочитане е да са по-сладки. Избърсвате хубаво плодовете със суха кърпа. След това ги нарязвате на парченца, като е важно да отстраните дръжките и сърцевината със семките. Нарязаните парчета се стържат на ренде или се минават през сокоизтисквачка. Полученото пюре или сок се пресипва в съд с широк отвор, добавяте захар (за 2 кг. ябълки – 100 гр. захар) и топла, но не вряла вода. Водата трябва да е с около 4 см. над нивото на ябълките. Важното е избраният от вас съд да не е метален – може да е дървен, емайлиран или стъклен. Когато сложите всички продукти, гърлото на съответния съд се покрива с кърпа или марля.

След това оставяте съда на стайна температура за няколко дни, като разбърквате съдържанието всеки ден по 2-3 пъти, така че горната част да не засъхва. 

След 14 дни пресипвате съдържанието в друг съд, като използвате марля, сгъната на 3 пъти – целта е да прецедите само сока. Изсипете съдържанието в новия съд само толкова, колкото до върха на съда да останат около 5-7 см.

След още две седмици оцетът ви ще е готов. 

Изсипвате готовия ябълков оцет в бутилки, но без да бъркате. Гледате утайката да остане на дъното на стария съд, а по-късно, ако решите, можете да я филтрирате и да я добавите към готовия оцет. Готовият оцет трябва да се съхранява на тъмно и при стайна температура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *