ЗДРАВЕ

Прилики и разлики между минерална и изворна вода

Водата е живот. Човешкото тяло съдържа 65% вода и не може да оцелее без нея за дълго. Трябва да се пие вода, за да бъде тялото хидратирано. Счита се, че организмът ни може да оцелее 3 седмици без храна, но само 3 дни без вода.

Да отидеш до магазина и да си купиш вода звучи като съвсем проста задача – само докато не започнеш да четеш етикетите на бутилките и не осъзнаеш, че не всички видове вода се извличат по един и същ начин. Всъщност минералната вода се дели на няколко категории, а днес ще се спрем на два типа – минерална и изворна, като разгледаме приликите и разликите между тях. 

Какви са те вижте в следващите редове.

Общи характеристики

Основната обща характеристика на всички видове бутилирана вода е, че тя е силно пречистена.

Изворна вода

Изворната вода се добива от естествени извори, които сами са се формирали в природата и са в постоянно движение. Тези извори са чисти, без примеси на минерали и други химични елементи, които не са част от състава на водата. Изворната вода осигурява така необходимия кислород на тялото и мозъка, подпомага доброто храносмилане, помага ни да поддържаме здравословно тегло и има страхотен вкус. Не се усеща като блудкава или преварена.

Минерална вода

За минералната вода се казва, че е изворна вода с повече минерали. В нея може да има 250 минерала на милион твърди частици. Тя също се добива от защитени подземни източници, но за разлика от изворната, съдържа определен процент минерали. Поради примесите може да има малко специфичен вкус. Не всички допълнителни минерали са необходими на организма и не всеки може да ги преработи. Допълнителните съставки ѝ придават не толкова естествен и натурален вкус. Понякога се налага минералната вода да премине през химическа обработка, за да се пречисти от минерали, които не са полезни за организма, като желязо и магнезий.

По статията работи: Цветелина Котева

3 thoughts on “Прилики и разлики между минерална и изворна вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *