Най-бързата рецепта за леща
Леща! Тя е едно от най-често срещаните и лесно разпознаваеми ястия, за които можем да се сетим. Освен широко разпространена, чорбата от леща си остава и едно от най-обичаните и любими ястия от българската национална кухня. Ако и вие сте любители на лещата, най-хубавото е, че не се изискват особено добри готватски умения, за да можете да си я приготвите. Представяме ви нашето предложение за най-лесната рецепта за леща, която можете да намерите.
Всичко, което ви е необходимо, е:
1 ч.ч леща
10 ч.ч. (около 1,5л) вода
1 с.л. брашно
1 домат
1 морков
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
1/2 с.л. чубрица
5 стръка магданоз
сол на вкус
Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите лещата. Изчиствате я, а след това я измивате под хладка вода. Когато сте готови, изсипвате лещата в дълбока тенджера, доливате студена вода и слагате на котлона, като можете да го включите и на малко по-силен огън. През това време изчиствате и режете на ситно чесън, морков и лук. Когато сте готови, ги добавяте в тенджерата, още преди водата да е завряла. След това добавяте 3 супени лъжици олио, намаляте степента на котлона и оставяте лещата на тих огън, докато се свари. След няколко минути, когато продуктите омекнат, добавяте нарязан на ситно домат, сол и чубрица, и оставяте чорбата да поври още.
За запръжката си взимате друг съд – тенджера или тиган, като не е нужно да е много голям, може и по-малък. В него слагате брашно, олио и червен пипер и бъркате, докато се запържат. За запръжването са необходими около 1-2 минути и след това добавяте получената смес към супата. Когато изсипете запръжката в тенджерата при лещата, разъбрквате и оставяте чорбата от леща да поври още няколко минути, докато се сгъсти или до готовност. През това време добавяте и малко чубрица.
Накрая, когато чорбата от леща е готова, добавяте и ситно нарязания магданоз.