УСПЕШНА

Защо възрастта е просто една цифра

Всеки човек, през различните етапи от живота си, е ставал обект на псевдо наставления, даващи му точни указания как да се живее според числото на годините. Няма начин и вие да не сте се дразнили от подобни „компетенти“, които определят личността ви годна или негодна за определено дело или дори идея, само защото сте се родили преди еди-колко си лета. Идва ви да изкрещите всеки път, когато върху вас щедро се сипят съвети кога да създадете семейство, кога е време да имате внуци, кога трябва да спрете да „мислите за глупости“ и т. н. 

Запомнете завинаги: възраст няма! Ако действително годината на раждане имаше значение за всичко, то тогава:

  • Всички хора, родени през една и съща година, щяха да изглеждат идентично, както и да имат сходно интелектуално и емоционално ниво.
  • Връстниците щяха да бележат постижения, характерни за своята си „възраст“.
  • Представителите на човешкия род от предишни епохи, които са били на същия брой години, на който са хората в съвременния ни свят, щяха да имат еднакви характерни особености.

Истина ли е горепосоченото? Категорично не.

Практиката посочва случай, в който попитали 55-годишна жена защо изглежда на не повече от 30, а тя отговорила: „Не мисля на колко години съм“. Елементарно! Рецептата за младост не се състои само в здравословния начин на живот.

Всичко идва първо от вашата мисъл.

Ако си повтаряте, че остарявате, то вие ще бъдете стари, дори да сте родени преди 20 години.

Резултатите от последни антропологични изследвания недвусмислено посочват, че еволюцията при човека е оформила нов период в жизнения му цикъл. Преминава се не само през младост, зрялост и старост – на този етап от развитието на човешката цивилизация, се е появил нов период от около 25-30 години, като през тези десетилетия хората са силно работоспособни и ефективни. Този период започва, когато човек навърши 50 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *