ДОМАКИНСТВО

Как лесно да почистим скарата?

Скарата е един от домакинските уреди, които използваме най-често. Ходим на работа, тичаме да прибираме децата от детската градина или от училище, претоварени сме с всякакви ангажименти. Често не ни остават сили да готвим сложни манджи, изискващи време и повече усилия. След студения зимен ден няма нищо по-хубаво от пържола на скара и чаша вино на топло у дома!

Кебапчета, кюфтета, риба, шишчета, наденички – всичко минава през скарата.

Върху нея печем и всякакви зеленчуци. След нейната употреба е нужно всеки път да я почистваме, за да е готова за следващото печене. Разбира се, че трябва да си купим препарат, продават се всякакви видове! Ала те струват пари и са си жива химия. Затова безвредно за здравето ни, най-бързо и лесно почистването й става с лук или с картоф.

Разрязваме един суров картоф на две и с неговата месеста страна минаваме по реотаните, докато още са включени. По същия начин използваме и лука – режем го и търкаме тръбичките на скарата.

Когато искаме да премахнем наслоените миризми, особено след като сме пекли риба, измиваме с я с разтвор от вода и оцет – 2 към 1. Неприятната тежка миризма изчезва веднага

Грижата за скарата е нещо, което изглежда досадно, но ако свикнем да го правим всеки път, щом я ползваме, се превръща в полезен навик, който по никакъв начин не ни обременява.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *