ДОМАКИНСТВО

Изпитани трикове срещу хлебарки в дома ви

Хлебарки – тези отвратителни насекоми всяват ужас навсякъде, където проникнат. Веднъж настанят ли се в дома ни, е много трудно да бъдат прогонени. Обикновено не излизат на дневна светлина, предпочитат тъмнината и влагата. Затова популацията им обитава пукнатини в стените, ъглите в банята и тоалетната. Настаняват се в непосредствена близост до крановете на мивките, крият се в кухненските шкафове и зад мебелите. Живеят и в канализацията. Активни са през цялата година, размножават се и лете, и зиме. Една женска възпроизвежда през живота си над 240 малки хлебарки. Затова се въдят с голяма скорост и са напаст в дома ни.

Те са не само толкова грозни, но и опасни. Пренасят над 40 вида болести като дизентерия, салмонела, коремен тиф, хепатит, полимиелит. Причиняват алергии и кожни обриви, астма, диария. Създават неприятна миризма в жилището.

Превантивна мярка срещу развъждането на хлебарки вкъщи е поддържането на висока хигиена. Не трябва да се оставят трохи под масата, неприбрана храна на открито, мръсни чинии, разлети течности по пода. Те са всеядни същества и ще ядат дори от сапуна и гримовете ви, ако не са затворени и прибрани.

Необходимо е да се поправят сълзящите кранове и капещите тръби, около които се събират. Хлебарките издържат без храна повече от месец, но не и без вода.

Процепите и пукнатините в стените покрай тръбите, по прозорците и вратите се постарайте да запушите, за да не прииждат още неканени гости от съседите. Чак тогава пристъпете към унищожаването им с препарати. Тях ще намерите във всяка агроаптека. 20 дни след обработка с препарат трябва процедурата да се повтори отново, защото отровата не може да засегне снесените яйца, от които ще се излюпи нова партида хлебарки.

Боровата киселина е най-доброто противодействие. Неудобството идва от това, че тя е на прах, който се разнася навсякъде и не е изключено да попадне в храната ви, в устата на децата или пък да натрови домашните любимци. Затова борната киселина трябва да се използва внимателно. Обработете всяка стая – ъглите, зад мебелите, мокрите помещения.

Съществуват специализирани фирми за ДДД – дезинфекция, дезинсекция, дератизация. Ако потърсите съдействието им, те ще ви избавят от хлебарките професионално, обработвайки жилището ви с високоефикасни препарати. Пак е наложителна повторна процедура след 20 дни, за да бъдат унищожени и новоизлюпените гадинки, преди да са успели да снесат и те яйца.

И един прост метод в домашни условия, който можете да приложите на първо време. Той няма да ви струва нищо, а може да даде добър резултат: нужни са 1 глава лук и 1 една чаена лъжица сода за хляб. Нарежете лука и го поръсете със содата. Объркайте хубаво и го поставете на местата, където сте видели хлебарки. Съвсем скоро нежеланите ви съквартиранти ще се махнат.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *