ЗДРАВЕ

Малини – какво ще се случи, ако ги похапваме всеки ден?

Невероятно крехки, нежни и деликатни, леко мъхести и божествено вкусни. Това са малините. Към поредицата епитети за този ароматен плод можем да добавим още много и един от тях е полезен. Това е сезонен плод, но можем да му се наслаждаваме целогодишно под различни форми. Много хора си замразяват, правят си компоти, сладка, сок, сушат ги. Ползите от консумацията на малини са много, като за предпочитане обаче е да си ги хапвате пресни и натурални.

В малините се съдържат съединения, които потискат възпаленията и намаляват окислителните процеси в съдовете. Те подпомагат кръвообращението и укрепват кръвоносните съдове, като по този начин допринасят за добрата работа на сърдечния мускул. Високото съдържание на витамин С в малините също подобрява сърдечната дейност, но и укрепва имунната система.

Ако редовно си хапвате малинки, вие можете да отложите неизбежните негативи, които възрастта води със себе си. Веществата в тях подхранват мозъчните клетки, подобряват паметта и ви държат в кондиция. Антиоксидантните свойства на този плод пък имат многопосочно действие. На първо място се повишават броя и подвижността на сперматозоидите при мъжете, подобряват плодовитостта и намалява риска от отхвърляне на плода при жените. Второ – старостта отстъпва пред тях, защото редовният прием на малини поддържа кожата красива, сияйна и здрава. Подобряват се зрението и храносмилането.

Високото съдържание на фибри, в комбинация с почти нулевото съдържание на калории и мазнини е причината малините да се препоръчват на хора, спазващи диета за отслабване. Метаболизмът се ускорява и изгарянето на калории става по-лесно, благодарение на високото съдържание на манган в тях.

малини

Ставни проблеми, артрит, костни възпаления и неразположенията, свързани с тях, могат да бъдат облекчени в голяма степен с редовна консумация на малини. Фолиевата киселина пък ще подпомогне развитието на плода при бременни жени. Тя е отговорна и за увеличаване на количеството червени кръвни телца, които от своя страна насищат клетките с кислород и подобряват кръвообращението. Жизнената, здрава и блестяща коса е друг плюс. Добрата новина е, че диабетиците също могат да си позволяват вкусен десерт от пресни малини, които ще балансират нивата на кръвната захар.

Ползите от малините обаче не се ограничават само до техните плодове. Можете да си приготвите чай от листата, ако сте настинали, кашляте и имате висока температура. При разстроен стомах запарка от листа ще ви помогне да се отървете от диарията. Бани с отвара от корени пък ще облекчи възпалените хемороиди  и кожни язви. 

Предполагали ли сте до сега, какъв празник за вашия организъм е всеки път, когато сладко-сладко си похапвате малинки? Вече знаете, че доставяте наслада както на сетивата, така и на тялото си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *