ЗДРАВЕ

Защо е добре често да ядем ананас

Ананас е скъп и екзотичен плод. Това се дължи на факта, че той се отглежда само в някои тропически райони, а узряването му отнема 2 до 3 години. Но пък колко ароматен и вкусен е той! Сочен, сладък и много полезен, ананасът е перфектният десерт. Дали ще го хапнете на парченца или ще си приготвите сок, той ще ви тонизира и ще направи чудеса с вашето тяло.

Ананасът не съдържа никакви мазнини и холестерол, а е богат на витамин С, манган, калий, калций, желязо, витамини А и В, натрий, фибри и др. Всички те образуват мощен комплекс, който подпомага правилното функциониране на организма. Антиоксидантните му свойства допринасят за насищане на клетките с кислород и подпомагат работата на сърдечно-съдовата система. Мангана в него е достатъчно, за да може с редовна консумация да укрепите ставите и костите си. Остеопорозата е неприятна последица от менопаузата, която също се повлиява добре от приема на манган. Артритните болки намаляват значително, когато си подслаждате живота с купичка ананас.

С възрастта се появяват редица проблеми със зрението, които могат да се ограничат значително с ежедневна порция от този плод. На него се приписва и повишената плодовитост при хора, в чието меню той често присъства. Настинки, възпалени синуси, зачервено гърло и дори алергии – не се колебайте да ги облекчите с вкусните парченца. Голямото количество фибри подпомага дейността на храносмилателния тракт и усвояването на полезните вещества от храната.

Това обаче, което заслужава специално внимание е съдържанието на веществото бромелаин, концентрирано в сърцевината на ананаса. То има специфично въздействие върху възпаления и туморни клетки. Редовният прием потиска развитието им и редуцира размерите на злокачествените образования.

ананас
Ананасът е плод, криещ страхотни ползи за здравето

Твърди се, че ежедневния прием на ананас и течности, комбиниран с отказ от кафе и алкохол, води до чудодеен ефект върху женския бюст. Гърдите стават по-стегнати и се повдигат. Започвайте деня със смути от ананас, кисело мляко, вода и няколко кубчета лед. Ще се почувствате освежени, сити и заредени с енергия.

Избягвайте да ядете неузрели ананаси, защото може да почувствате стомашно неразположение. Избирайте големи, тежки плодове с приятна миризма. Подръпнете леко някое от листата. Ако то излезе с лекота, значи плодът е перфектен за консумация. Дори и замразен, той ще запази чудодейните си свойства за около седмица. Приготвяйте си не само сок и плодова салата с него. Той е чудесен за екзотична салца към порция месо, нанизан на шишче и изпечен на скара, фламбиран за десерт, за гарниране на пица и за сладко-кисело пилешко.

Добре е обаче бременните жени да избягват консумацията на ананас, особено през първите месеци на бременността, поради риск от аборт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *