Вино от глухарче и още две слънчеви рецепти

„Вино от глухарчета“? … Веднага се сещаме за страхотната книга на Рей Бредбъри. Но всъщност слънчевото глухарче, макар и на пръв поглед банално и безлично, наистина има невероятно приложение като лечебна билка, за направата на чай за отслабване, салати и… вино

Различните части на растението се използват за редица заболявания като диабет, подагра, безсъние, кашлица, акне и др.

Вино от глухарче

Колкото до по-приятното му използване за производство на вино, истината е, че не само гроздето и плодовете могат да са суровина за направа на истинско вино, но и глухарчето. Освен това виното от глухарчета е страхотна лятна напитка, която освен че изглежда добре на снимка, е и много приятна на вкус. Положителното е и че напитката може да се приготви в домашни условия като се следват някои стъпки. Ето и една страхотна рецепта.

Необходими продукти: 

15-20 цветчета от глухарчета, 3 литра вода, 2 лимона и 2 портокала, 6 ч.ч. захар, 1 суха мая

Приготвяне: 

Наберете цветчетата като се старайте да са само горната част (без други излишни части и листа). След като водата кипне на котлона, ги залейте с нея и ги оставете да престоят една нощ, след което ги прецедете на сутринта. 

Добавете лимонови и/или портокалови кори по ваш вкус. Сложете на котлона, докато кипне и прибавете захарта, за да се разтопи без проблем, а след това варете приблизително 15-20 минути.

Накрая се прецежда и се оставя в хладилник, за да е охладена напитката. Следва работата с маята като се слага в малка купичка с топла вода за около 10 минути. Добавя се сокът от изцедените лимони и портокали и се разбърква. Тази смес се пресипва в стъклени бутилки, оставя се за един ден на топло и след това се премества на студено за около 3 седмици. След 3 седмици, когато виното е готово, се съхранява за около 6 месеца до година и става все по-прозрачно.

Чай от глухарче

Глухарчето може да се използва за приготвяне на чай за отслабване и цялостен детокс на организма като се прави запарка и се пие около 20-30 мин. преди хранене с цел активиране на някои биохимични реакции. Отварата от глухарче ускорява перисталтиката и забързва метаболизма, а също така повлиява благоприятно върху работата на черния дроб и обмяната на мазнините.

Салата от глухарче

А ако пък искате да си приготвите салата от това невероятно растение, всъщност има доста варианти. Важното е да знаем, че се използват листата на глухарчето като могат да се комбинират с най-различни съставки като семена, ядки, мед, прошуто, яйца, царевица и много други. Най-добре е листата са се накиснат преди да се сложат в салатата, а експериментът с него може да е безграничен. Доверете се на собствения си вкус и предпочитания и добавете глухарчето за повече свежест към любимата ви зелена салата или салата с риба тон, а защо не и с месо?

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *