РЕЦЕПТИ

Самардала: непознатата подправка

За много хора вероятно самардала звучи като нещо екзотично и непознато. Всъщност обаче това е една много характерна подправка за България, която просто е позагубила популярността си в някои части на страната, но напоследък има тенденция за завръщане. 

Най-разпространена е в Старозагорска и Сливенска област, както и в цялата Източна Стара планина и по Черноморието. Има и други държави в които се използва. Естествени находища на самардала има в открити в Румъния, Молдова, на полуостров Крим,  Кавказ, както и в Турция. Въпреки това обаче тя се свързва с България. На някои езици името и дори се превежда като български лук или български чесън.

Самардалата има здраво тъмнозелено стъбло, завършващо с едри цветове, оцветени в бяло и зелено, с розови или кафеникави участъци. На външен вид много напомня на някои треви, но точно стъблото ѝ я отличава от тях. Листата са в напречен разрез и имат формата на камбанки. Расте на луковици. За да се опази за следващата година, се бере внимателно без да се засяга кореновата система.

Снимка: Wikipedia

Листата са единствената част която се бере. Те се смилат много добре, докато станат на “кайма”. След това се разстилат и се оставят да се изсушат на сенчесто и добре проветриво място. Сместа се разбърква всеки ден по 2-3 пъти до пълно изсъхване.

Обикновено се смесва със сол и е една от съставките на шарената сол. Сама по себе си е лютива и има много специфичен вкус. 

Използва се за сандвичи. Подхожда много добре на картофи, по какъвто и начин да бъдат приготвени те. Слага се също така във всякакви видове салати. Много интересна комбинация се получава с яйца, отново приготвени по различни начини, както и с агнешко месо. Много добра подправка е и за гъби. Хубаво е да не преминава термична обработка, защото това може да наруши специфичния ѝ аромат и вкус.

По статията работи: Цветелина Котева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *