СВЕТСКИ

Весела Бабинова – да последваш значението на името си

Името й, изглежда, е нейната съдба. Да забавлява. Да развлича. И тя напълно й се е отдала. Това е известната българска актриса Весела Бабинова.

Биографична скица

Весела е родена на 30 август в София през размирната 1989 г. Завършва 30 СУ „Братя Миладинови“. Продължава образованието си в Софийския университет – специалност философия. След първата година прекъсва, за да следва голямата си мечта – да стане актриса.

За страстта на Весела към киното е виновна нейната баба. Актрисата споделя, че винаги, когато е ходила при баба си в Благоевград, двете са гледали филми в местното кино. 

Една от първите постановки, които Весела посещава заедно с класа си, е моноспектакълът на Велко Кънев – „Даскал“. Той се оказва своеобразен контрапункт в живота й – убеждава я, че това е нейната съдба.

Пътят към върха

Пътят на Весела в професията започва още с кандидатстването в НАТФИЗ. Въпреки че не е приета първата година, при втория си опит влиза от раз. За несполуката обвинява себе си, смятайки, че не е била достатъчно подготвена. Но пък е щастлива, че е попаднала точно в класа на професор Пламен Марков.

Късметът й се усмихва през 2012 г., когато е трети курс. Получава първата си роля – Коля Лебедушкин в „Нощна пеперуда“. Това е големият пробив на Весела. За превъплъщението си получава „Аскеер“. А през 2015 г. грабва приза на Министерството на културата „Златен век“.

Участва в редица постановки в Малък градски театър „Зад канала“, сред които: „Хамлет“, „Дванайсета нощ“, „Том Сойер“ и „Поп-фолк хроники: Бели птици и куршуми“. За последната печели „Икар“ за поддържаща женска роля.

Поверени са й и главни роли в телевизионните продукции „Вездесъщият“ и „Денят на бащата“. Според нея обаче работата в киното е по-стресираща, защото имаш само един шанс да дадеш всичко от себе си.

Най-новата й роля

Тя не е нито на сцената, нито зад камерата. Но е най-трудната от всички досега – тази на родител. На 28 септември 2020 г. Весела Бабинова и партньорът й Владимир Зомбори посрещат дъщеря си Йоана. Интересен факт е, че актрисата роди в един ден с най-близката си приятелка – Луиза Григорова.

В малкото си свободно време Весела обича да се разхожда, да пътува, да чете и да гледа филми. Фаворити са й руската литература и италианското кино. Развива и Youtube канала Loveguide, насочен към тийнейджърската аудитория.

Сега има една малка мечта – когато пандемията отмине, отново да посети любимата си Италия. Почитателите й пък могат да я гледат в дебютната драматургия на Елена Телбис „Боклук“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *