СВЕТСКИ

Ева Кикерезова – красивото лице на БНТ

Често пъти на красивата синоптичка на БНТ  Евелина (Ева) Кикерезова се налага да обяснява какво означава фамилията й. Прави го винаги с чаровна усмивка и обяснява, че „ки” не знае какво е, но „керез”, „караз” на гръцки и на турски език означава „череша”. 

„Аз съм череша”,

 шегува се Ева. Родена е в София на 9 януари. Дядовците й са софиянци, но бабите и прабабите й са македонки. Като малка за нея се грижи едната й прабаба, която наричала „стара майка”. Тя обичала да чете на внучката си най-вече една приказка в стихове за три сестри. Четяла я по три пъти с монотонен глас и Ева и досега помни голяма част от нея наизуст. Помни и добродетелите, които притежавали приказните героини, и ги „вкарва в главата си”.

Съветът на HubavaJena.bg: Ако искате да постигнете и вие безупречните визии на родните звезди, разгледайте страхотните предложения на Fashion Days и открийте най-доброто за вас!

„Целта ми е да дам всичко от това, каквото имам в себе си, каквото и да е то”

И тя лека-полека започва да сбъдва желанията си и да изгражда същите добри качества и у себе си – да се раздава, да прави добро. Вкъщи – за семейството си, а в професионалния си живот – от екрана като журналист и синоптик.

Пътят на магнетичната синоптичка до телевизионния екран започва от Втора испанска гимназия, където учи португалски и испански език. И макар че сега знае освен тях  и английски и италиански, казва, че португалският за нея е „най-говорим и любим”.

Ева Кикерезова

Още като абитуриентка Ева работи в „Меридиан мач” и много иска да стане спортен журналист. Малко не й достига да я приемат в Софийския университет с тази специалност, но тя решава  да учи журналистика в практиката.

Продължава образованието си в Датския колеж, като се издържа сама. Завършва Пловдивския икономически университет, взема и магистратура по „Бизнес администрация” в „Международното висше бизнес училище”.

„Според мен с труд всичко се постига”

Кариерата си в телевизията Ева започва едва 18-годишна. Става водещ на предаването „Срещи с Ева” по „Веселина ТВ”. След година, през 2005г., се мести в несъществуващата вече телевизия ВВТ, където отново е водеща на предаване – „Звезден прах”. В него взема ексклузивни интервюта с известни български личности. Красивото й излъчване е забелязано от българските модни дизайнери и я канят за участие в техни дефилета.

В „Звезден прах” Ева Кикерезова става разпознаваемо лице в българския ефир. След 7-8 г. обаче тя напуска ВВТ и започва да води „Размяна на съпруги” в PRO.BG. Следва рубрика в предаването „Здравето отблизо” в БНТ1, успешни изяви като модел и водещ на много светски мероприятия.

Ева Кикерезова

И нали е „черешова”, през 2020г. участва в „Черешката на тортата”. Подготвя вкусна вечеря на другите участници и ги впечатлява със своята непринуденост. Разказва откровено и за един много тежък период в живота си – раздялата с първия си съпруг, адвоката Пламен Марков.

„Приемам го, боли много, чувстваш се като изгубено дете без родители”

Ева обаче не таи лоши чувства, напротив, казва, че са останали в хубави отношения. От него е нейният син Николай, вече 11-годишен. Със сегашния си съпруг Явор, също адвокат, се срещат през 2005г. и вече имат две момиченца.

Говорейки за влечението си към готвенето, тя споделя в друго предаване – „Моят плейлист”- през януари 2021г., че иска да научи децата си на култура на хранене: „да се хранят така, че да усещат вкуса на храната, на хубавата, чистата храна”.

Но не само това е хобито на чаровната синоптичка. Обича много да пътува, да слуша музика – особено латино и мексикански хеви метъл, а също народна и класическа. Казва, че е голям бохем и чака с нетърпение бабите да се пенсионират и да се грижат за децата повече, за да стане тя „най-големият бохем на София”. 

Ева Кикерезова

„Човек трябва непрекъснато да бъде влюбен”

Ева наистина се чувства винаги влюбена – в съпруга си, в децата  и във всичко, което прави. Смята, че най-хубавите й качества са верността, лоялността и готовността да помага.

 И хората я виждат точно такава – всеотдайна, състрадателна  и добра, готова да изпълнява съвестно задълженията си. Разбира се, красотата й винаги впечатлява първа.

„Почти никога не ми се е налагало сама да си търся работа”

Така се случва и последния път. Георги Любенов казва на Ева, че искат да се преквалифицира в синоптичка. Той се притеснява да й съобщи това, а тя се радва – нали само най-хубавите жени представят прогнозите на времето. Тогава тя тъкмо е родила третото си дете и за нея това е „направо повишение и голям комплимент”.

Отначало Ева мисли, че е много лесно да съобщаваш прогнозата, нали всъщност тя е на НИМХ. Сега обаче не смята така. Освен това няма това самочувствие на професионален метеоролог и не може да импровизира. Сама си пише какво да говори, като се съобразява с професионалното мнение на колегите си.

Ева Кикерезова

Много й е интересно как често я спират по улицата да я питат какво ще бъде времето на следващия ден. И Ева вече си е изработила навик – винаги проверява каква е прогнозата, преди да излезе, за да има готов отговор. Всичко в тази професия учи от Христина Балинска, която е единственият професионален метеоролог в екипа им.

А иначе времето не влияе на настроението на Ева Кикерезова. Дори е изненадващо, че любимото й време е дъждовното. И тогава е усмихната, както винаги. Дори когато е спала 5-6 часа на денонощие – цената, която плаща за прекрасното си семейство.

А красотата според нея е доста субективно нещо. И това, че днес изглежда добре, е преходно и несигурно. „Красотата ми може да си отиде, но знанията и уменията ми – не” смята най-усмихнатата синоптичка на БНТ Ева Кикерезова.

Харесайте ни във Facebook ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *