УСПЕШНА

Великите жени: Екатерина Велика

Екатерина II Велика остава в историята благодарение на мъдростта и желязната си воля. Тази необикновена жена има още една заслуга – тя пося първите семена на свободната мисъл в съзнанието на хората.

Почти всички знаят за легендарната императрица, дори два века след края на нейното управление. 

А за своите съвременници тя изглежда като богиня. „Лицето й, пълно и румено, изразяващо значимост и спокойствие, а сините й очи и леката усмивка са с необясним чар“ – така Александър Пушкин описа появата на Екатерина II в „Капитанската дъщеря“. Досега нейният образ, силата на нейната природа вдъхновяват писатели, историци и режисьори. 

Как представител на бедно провинциално германско семейство успя да спечели такова признание?

Животът на Екатерина Велика 

След като става съпруга на наследника на руския престол – Петър III, 16-годишното момиче, което бе доведено в Русия от балтийския Шчѐчин, веднага се включва в дворцовия живот, интриги и флирт. Но брачните задължения се превръщат в окови за нея. 

Отхвърлената съпруга намира спасение в книгите. В двора на управляващата тогава Елизабет царува култът към баловете и маскарадите, а Екатерина изучава произведенията на френските просветители, разсъждава върху държавната структура и търси умни събеседници. 

Екатерина Велика

В духа на времето, Петър и Екатерина са принудени да изпълняват своя „дълг“ към Отечеството. Леля Елизабет поставя съпрузите под домашен арест, докато не обявят зачеването на син. Тя взема своя внук Павел от Екатерина веднага след раждането, лишавайки я от майчинско щастие. Младата жена намира утеха в обятията на своите любовници. 

Първо със Станислав Понятовски, бъдещия крал на Полша. Когато полякът е изгонен, Григорий Орлов става неин любимец, а просветената принцеса Екатери́на Рома́новна Да́шкова – нейна приятелка. Постепенно се оформя кръг от съмишленици – те помагат на амбициозната германка, свалила съпруга си след смъртта на Елизабет, да се възкачи на трона. 

Управление на Екатерина II 

На 33-годишна възраст Екатерина Алексеевна, бивша София-Августа, е коронясана и историята на великото царуване започва. Никога досега толкова образована жена не е била на руския трон. До началото на царуването, Екатерина Велика е изучавала произведенията на Волтер, Русо, Монтескьо, Дени Дидро и е обичала техните идеи. 

Със същата енергия, с която е вършела домашните си задължения в дома на родителите си, Екатерина II започва да възстановява реда в голямата държава. Две години тя усърдно работи по програмата на своето управление. Първата успешна жена политик в руската история, която работи до късни нощи. Много от нейните идеи остават на хартия, но някои биват възобновени. 

Екатерина Велика

По време на управлението на Екатерина Велика са създадени първите сиропиталища и домове за вдовици в Русия. Създаден е Смолния женски институт, Ермитажа и първата публична библиотека. Тъмната, необразована Русия, чрез нейните усилия, започва да бере плодовете на европейската култура.

Руското средно образование чрез въвеждане на класическа система в класната стая се дължи на Екатерина II. Дадена е свобода на предприемачите, привилегии на гражданите, използването на смъртното наказание бива ограничено. Нейната административна реформа прави възможно по-ефективното управление на огромните територии. 

В същото време кралицата, която е дръзка в трансформациите, не посмява да изостави крепостничеството. Тя е била твърде зависима от благородниците. Кралицата насочва част от своя нрав към разширяване на границите на Русия. Тя проявява войнственост там, където е било необходимо. В няколко кървави войни, както и в потушаването на въстанието на Емелян Пугачов, Русия став победителка, благодарение на изумителната енергия на императрицата. 

Екатерина Алексеевна работи като началник на генералния щаб, въвежда подробности за военната подготовка, прави планове и инструкции. По време на шведската война от 1788 г. тя, по собствено признание, дори се превръща в армейски интендант. 

Екатерина Велика

В цялата страна са построени фабрики, разработени са планове на градовете. Под нейно ръководство са построени дворци и паркове. В свободното си време Екатерина бродира, изрязва кости, води философска кореспонденция на три езика, пише не само държавни документи, но и пиеси, басни, приказки.

Историците дълго време не могат да й простят за Потьомкинските села – легендата, което се разпространява в цялата страна. Кралицата е упреквана в непосилна жажда за власт, която се засилва към края на нейния живот.  

Но в паметта на потомците, дори тогава, а и след това, през целия си дълъг живот, императрицата поставя държавните дела над балове, лов и маскаради. Екатерина Велика прехвърля нереализираното си майчинско чувство на внуците си, особено на Александър. 

руска кралица

Трудно е да се надцени приносът на тази велика жена в историята на Русия. Без Екатерина Велика не биха могли да възникнат нито журналистическата полемика, нито реформите на Сперански, нито въстанието на декабристите. Тя не стои на церемонията с поданиците си. Но дори и опозореният Радищев не би могъл да публикува в Русия, ако не са били създадените по време на нейното управление безплатни печатници. 

Да, тя е била корав владетел, завоевател, събирач на земи, но в същото време Екатерина Велика въвежда мода в образованието и просветлението. Тя носи в патриархална Русия жива европейска мисъл и мечти за свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *