Не яжте този лук, много е опасно
Лукът е от продуктите, познати с много полезни свойства над човешкото здраве. Наред с това, той присъства в почти всяко ястие. Понякога лукът може да се окаже и опасен. Тук е важно да знаем, как да разпознаем това негово състояние. Когато знаем за този вид лук, можем да го избегнем и да не си навредим.
Кой лук трябва да избягвате вижте сега:
Всички знаем, че развалената храна, не трябва да се консумира. Така е не само с меса, млечни храни и всички от животински произход, но и с плодове и зеленчуци. Когато нещо мирише на развалено или на загнило, включително лукът, трябва да бъде изхвърлен.
Как да познаем разваления лук
Сега много от вас, биха си задали въпроса, по какво да разпознаят развален от добър лук. Специалистите стоят зад тезата, че гнилите участъци видимо се различават. Те трябва да бъдат изрязани, защото са показател за наличието на афлатоксин. Това е вещество под формата на черни люспи. Наред с всичко друго, то завишава вероятността от развитие на рак в черния дроб.
Има няколко вида афлатоксини, които се срещат в природата. Това са следните четири типа: B1, B2, G1 и G2. Те са особено опасни и ги има във всички основни хранителни култури.
Най-често срещан източник при излагането на хора над влиянието на афлатоксини са замърсените ядки и зърна. Такива са и продуктите от преработката на лука.
Учените подчертават, че афлатоксини са мощни канцерогени. Те могат да засегнат важни органи и системи, особено тези на черния дроб и бъбреците. Афлатоксините, също водят до рак на черния дроб и са пряко свързани с някои типове онкология.
Тук е моментът да споменем и, че канцерогенният потенциал на афлатоксините нараства значително, на фона на хепатит В. Заедно с това афлатоксините имат имуносупресивен ефект, което може да намали способността на организма да се съпротивлява над инфекции (последните, от които туберкулоза, ХИВ и др).
Забележка:
Статия има за цел да предостави полезна информационна. Преди да прибягвате към, каквито и да е диети или средства на алтернативната или народната медицина, трябва да се консултирайте с лекар!