Вазова екопътека: по стъпките на великия поет

Животът в града е изключително напрегнат и повечето хора в свободното си време искат да се отдалечат от натовареното ежедневие и да се уединят на спокойно и тихо място. Ако се чудите на кое място да заложите, ние ще Ви предложим да посетите известната Вазова екопътека.

Местността се намира на около 50 км от София, близо до гара Бов, носеща името на селото. Вазов често се разхождал по тази красива екопътека. Това място го вдъхновява да създаде едни от най-добрите си произведения. Разказът „Дядо Йоцо гледа“ е създаден именно тук. За прототип за главния герой Вазов избира един от местните жители.

Екопътеката е обновена и реконструирана през 2007 г. Създаден е кът за отдих – беседки, изградени са много мостове и метални парапети, сложени са информационни табели. До Вазовата екопътека се стига през гара Бов. Гара Бов ще откриете по пътя Своге-Мездра, на 10 км от Своге. Селото също се нарича Бов и разположено на 5 км от главния път.

вазова екопътека

Интересен е произходът на самото наименование на гарата и селото. Според поверието през 1206 г. цар Калоян пленява рицари по време на четвъртия кръстоносен поход. Някои от тях успели да се заселят в местността, благодарение на маркиз Сен Бьов. Оттогава селото приема това наименование. Според самия Вазов село Бов има звучно и интересно име, което му напомня за средновековните рицари. Тези свои размисли той описва в пътеписа „Разходка по Искъра“. Затова се смята, че именно Вазов е създал легендата за рицарите и наименованието на селото.

вазова екопътека

 За да стигнете до екопътеката, шофирайте в посока Мездра и не след дълго ще видите табела, която води до Вазовата екопътека. В близост до нея се намира водопадът Скакля. Той носи името си от едноименната река Скакля, която го захранва. Височината му е 85 метра, но през зимата пресъхва. Счита се, че той е един от най-високите водопади в България. При разходката ще видите и красива пещера. Продължавайки по пътя си през гората много лесно ще откриете Вазовата екопътека. Самият Вазов е живял в село Бов известно време. Пътят към екопътеката започва от къщата, в която е живял. Последната част от екопътеката е най-стръмна. Там ще видите метална стълба. Изкачването по нея ще ви донесе прекрасни гледки. Пред Вас ще се открие гледка към Искърското дефиле. Екопътеката свършва до село Заселе. Там можете да си починете и да обядвате в местната кръчма.

вазова екопътека

До местността можете да стигнете с влак или с кола. Ако пътувате от София с кола, по отсечката Своге-Мездра ще забележите две табели, които водят до красивата местност. Първата табела ще забележите след Своге. Тя води до село Заселе. Втората табела се намира до гара Бов. Местните жители както и много посетители препоръчват да тръгнете през гара Бов, понеже през другия път изкачването е много по-стръмно и изморително. Ако имате възможност, непременно посетете това прекрасно кътче на природата. Ще се насладите на прекрасни гледки и ще се заредите с много положителни емоции.

Автор: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.