СВОБОДНО ВРЕМЕ

Страхотни уикенд дестинации до София

Уикенд край София? Да, нека го направим!

София е град, който кипи от идеи, но и от будни хора с енергия. Уикендите често са единственото време, в което можем да направим всичко онова, от което забързаното ежедневие ни лишава през седмицата. Тези редове са специално за всички, които обичат да пътуват и да срещат нови места и хора. Аз съм от тях и често изпадам в дилема накъде да поема следващия път.

Петък вечер е време за размисъл как да оползотворим идващите почивни дни. На по бира и с приятна компания – въпросите обземат всички на масата. Сега ще се запознаете с няколко идеи, недалеч от София, на които един уикенд ще ви е напълно достатъчен да се насладите.

София е разположена на сякаш идеалното място за разходки – планина, езера, манастири и водопади – е, как да не се чуди човек?

Надяваме се, че повечето от вас са посетили места като Боянския водопад, езерото Панчарево, пътеките из Витоша, Врана, Златните мостове и, разбира се, са отделили няколко часа от своята вечер на Копитото. Освен че местата са доста известни не само сред столичани, те са и изключително красиви, така че ако все още не сте им отделили нужното време, то побързайте да го направите.

За тези, които вече са обиколили традиционните красиви места около София – сигурни сме, че търсите нещо различно. Хайде сега да се разходим заедно и да набележим дестинациите за следващите няколко седмици.

Годеч

Често наричан „Дивия запад“, Годеч (с ударение на „е“, за което ще ви бъде напомнено в градчето) има малък, но доста китен център, а около него се издига вековна иглолистна гора и поляни, които сякаш чакат своите посетители за поредния пикник с красива гледка. Това е от местата, където лесно ще се сприятелите, но това, което силно ще ви впечатли, е силният духовен заряд, който се носи сред хората, улиците и естествено манастирите наоколо. Има легенда, че манастирът „Свети дух“ е бил построен след като жена на име Бона накарала хората от селото да копаят в една обикновена нива с указанията, че там се крият основите на три древни църковни сгради. Те намерили две, а Бона казала, че на третата не ѝ е дошло времето още, така че оглеждайте се, защото никога не знаете на какво ще се натъкнете. Не по-малък интерес предизвиква и скалният Разбоишки манастир, до който се стига по камениста пътечка. Вътре ще намерите стенописи на няколко века. Автобусите от автогара Север в София са редовни, така че купувайте билети и потегляйте.

Старо село

В България има поне 4-5 села с това име, но ние ще заведем в най-близкото до София, където без проблем може да направите съботната си разходка и да изпиете следобедното кафе в компанията на местното население. Една неотдавна открита „илюминатска“пирамида в селото край Перник, която в крайна сметка се оказа паметник на загиналите от руско-турската освободителна война, предизвика интереса на много хора с фотоапарати. Това, което ще намерите в селото, далеч не се изчерпва с нея. Страхотна е църквата в селото, която е най-старата в региона.

Село Дрен

В близост до два язовира и невероятно тиха, спокойна и красива природа, мястото не един път е определяно като едно от най-чистите в България. Разположено е в полите на Верила и е обгърнато от борови гори, които сякаш пазят това райско кътче. Селото е с богата история. Над Дрен е минавал стар римски път, чиито останки още могат да бъдат разгледани на различни места. Често можете да се натъкнете я на някой приятен човечец, я на някое горско животинче. Преди известно време е имало предложение селото да се превърне в град заради нарастващия брой жители, но то е било отхвърлено от местните, които искат да се запазят далеч от шумотевицата.

Село Гургулят

Безспорно най-известното тук е пантеонът на починалите в Сръбско-Българската война през 1885 година, който е построен в чест на 100 години от битката. Освен чудесна съботна разходка и пикник на широката поляна наоколо, мястото е идеално и за един бърз урок по история, който никога не ни е излишен. От преди повече от столетие тези земи пазят битката, в която българската армия успява да отблъсне надминаващата я по численост сръбска войска. Има още нещо, което е много интересно около тази българска забележителност – фигурата на Майка България, която тъжи за своите синове, е направена от кварцит – доста рядък метал. Единствените други паметници в света, които са направени от него, са мавзолеят на Ленин в Москва и Триумфалната арка, с което се нареждаме редом до тях.

КОИ СА ДРУГИТЕ ДЕСТИНАЦИИ, НАМИРАЩИ СЕ БЛИЗО ДО СОФИЯ И ПОДХОДЯЩИ ЗА ХУБАВ УИКЕНД, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *