СВОБОДНО ВРЕМЕ

Учени установиха в кой ден от седмицата спим най-добре

Вече знаем кой е денят от седмицата, в който спим по възможно най-добър начин. Посредством ново изследване учените установиха, че това е вторник. Тогава хората имат най-добър сън, тъй като отшмумява ефектът от изпития през уикенда алкохол, по-тежката храна и развлеченията, съобщава „Дейли Мейл“.

Изследването показва, че във вторник през нощта не спим най-дълго, но за сметка на това спим най-пълноценно и възстановяващо. Изследвани са общо 5000 души, а експериментът е по поръчка на компанията „Оптима лайф“. В продължение на десет години участниците в изследването са проследявани многократно. Те редовно са предоставяли информация за нивото си на стрес. Споделяли са също така кога се будят и кога лягат.

Съвсем очаквано, най-продължително време спим по време на уикендите – средно с по един час повече в сравнение с работните дни. Изследването обаче установява, че сънят през уикенда е с по-ниско качество, тъй като има и по-малък възстановяващ ефект. Забелязва се понижаване на кръвното налягане, както и промени по отношение на хормона на стреса и начина на туптене на сърцето.

Какво показват още данните?

Жените спят повече от мъжете със средно 11 минути. Мъжете обаче спят по-дълбоко. При мъжете е и по-голям процента на възстановяващия сън – 54,5% срещу 49% при дамите.

Ако трябва да завършим с шега, вече всички очакваме с нетърпение вторник вечер, за да се наспим добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *