СЕМЕЙСТВО

Учени: „Екраните не оказват влияние на детския сън“

Ново проучване на учените от Оксфордския университет спрямо влиянието на мобилните устройства върху съня на децата влиза в разрез с досегашните твърдения, твърди BBC. Според новото проучване, екранната зависимост на децата не влияе значително на техния сън.

Проучването от 2016 година в САЩ определя влиянието на мобилните устройства над детското здраве и сън, като изважда информация на база отговор на следните два въпроса:

  • Колко време прекарва детето на компютър, мобилен телефон, видеоигра или друго електронно устройство?
  • Колко време прекарват, гледайки телевизия?

След синтез на информацията и включили се над 50 000 деца на възраст между шест месеца и 17 години, учените установяват, че тийнейджъри, които не е използват електронни устройства през деня, спят 8 часа и 51 минути, а тези, които са прекарали 8 часа пред екраните, са спали 8 часа и 21 минути. Така учените доказват, че влиянието на електронните екранни устройства не оказват значително влияние върху детския сън.

Изследването, публикувано в Journal of Pediatrics, показва, че един час пред екрана се равнява средно на 3 до 8 минути по-малко сън. Въпреки тези изследвания обаче, родителите все по-често изказват притеснения за развитието на децата и техния пълноценен сън. Според родители, децата използват мобилните устройства и след като влязат в леглото, което съществено може да окаже влияние на детския сън.

В отговор на притесненията на родителите Американската национална фондация за сън обясни на родителите, че за да осигурят на децата си здрав и пълноценен сън, е необходимо да спрат навреме употребата на мобилни и електронни устройства преди лягане, защото синята светлина, излъчвана от устройствата, забавя освобождаването на мелатонин, предизвикващ съня. „Това е особено голям проблем за тийнейджърите, чийто ритъм вече се измести от естествения. Това ги кара да се чувстват будни до по-късно през нощта. „

Авторите на изследването смятат, че може да се погрижим за детския сън, като създадем модел с часови план за заспиване и събуждане, който да се спазва стриктно. Според проф. Андрю Прзбилски, част от авторите на изследването, ефектът на влияние все още не може да бъде напълно доказан, защото изследването си служи с резултати от родителите, но според тенденцията и интереса се очаква подобни изследвания да се развиват с времето. И въпреки десетките изследвания, експерти съветват родителите да изключват мобилните и електронни устройства на децата си поне час преди лягане, за да може да им осигурят пълноценен сън, пише още BBC.

Автор: Ирина Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *