СЕМЕЙСТВО

Тръгването на детска градина – как да предотвратим травмата?

Повечето от нас са посещавали детска градина. Тя е особено важна за развитието на детето институция, която му помага да се социализира, да премине към реалния живот, който не е свързан с постоянното присъствие на родителите и затворената домашна обстановка.

Ние, възрастните, добре знаем за предимствата на ходенето на детска градина. Но също си даваме сметка, че една такава промяна не се понася безболезнено, или поне в повечето случаи е така. Усещането, че детето е изоставено, го има, но от нас като родители много зависи как ще подготвим малкия човек към встъпването му в среда, съвсем различна от познатата досега.

Важно е възпитанието през времето, предшестващо възрастта, определена като подходяща за тръгване на детска градина, т. е 2-3 години. Установено е, че мъниците, които са възпитавани в прекалено строга атмосфера, по-трудно се адаптират към градината. И обратното – онези, които са били под малко по-либерално опекунство, са по-способни да влязат в комуникация с другите деца.

Трябва да говорим на детето какво представлява детската градина и какво го очаква там, но да не идеализираме картината, за да не се разочарова то, нито пък да му описваме средата като крайно спартанска. Да, то ще трябва да изпълнява заповеди, да вдига ръка, когато иска нещо, но и ще си играе с другите връстници, ще учи песнички, ще се забавлява. Нека покажем на детето сградата, макар и само отвън, както и филм, в който има детска градина.

За да добие по-пълна представа какво е детската градина, нека му кажем откровено защо е важна за детето и за нас като родители. Мама и татко работят, детето е на градина и това е съвсем в реда на нещата. Там то ще свикне да комуникира с хората на неговата възраст и така ще узнае, че с тези хора един ден ще работи, ще създава семейство и нови приятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *