СЕМЕЙСТВО

Защо е важно децата да си лягат преди 22 часа?

Сигурно помните, че когато сте били малки, вашите родители са ви карали да си лягате по-рано, за да пораснете по-бързо. Любопитното е, че подобни приказки не са просто начин да се убедят децата да спинкат, а са подкрепени и от научни факти.

Живеем във време, в което все повече деца, вероятно и мотивирани от технологиите, не желаят да си лягат рано. Педиатрите обаче са категорични, че ранният сън е с незаменима полза за растежа на малките.

Но защо това е така и защо е толкова важно малките деца да са заспали преди 22 часа?

Децата имат нужда да заспиват по-рано и това е научно обосновано твърдение. Установено е, че хормонът на растежа се отделя най-силно в т.нар. четвърта фаза на съня, което е около 00:00 часа. Ако вашето дете е склонно да будува до късно, то хормонът ще забави своето действие. С това може да се промени и бързината, с което малкият герой расте.

Освен това, проучванията казват и друго – децата, които заспиват по-рано, на следващия ден са по-продуктивни и по-фокусирани. Ранното заспиване им се отразява по-добре и в училище, където малчуганите се справят по-добре. Според някои изследвания, здравословният график на съня предпазва и от развитието на заболявания като Алцхаймер в бъдеще.

дете
Малките деца обичат да стоят до късно, но вие трябва да ги откажете от този навик.

Не бива да забравяте, че именно вие, в ролята си на родители, сте отговорни за здравословния сън на вашето дете. Лесно е да си измисляме оправдания за това нашият юнак да си ляга малко по-късно от приетото. Самите деца също са много изобретателни, когато стане дума за това. Но за тяхно добро е да ги научим да не правят така.

За да изкорените този вреден навик от детето си, можете да прибегнете до различни идеи. Ограничете гледането на телевизията и стоенето пред екрани късно вечер. По-добра идея е да замените телевизора или таблета с книга. Децата обичат да им се чете, а и така успяват да заспят по-късно.

Важно е в спалнята на детето да има и подходящо осветление. Избягвайте ярките и привличащи светлини в стаята. Атмосферата в стаята трябва да е приятна и предразполагаща за сън.

Децата заспиват по-лесно и когато са изморени. Идеи като каране на колело, спорт, скачане и танци са подходящи в случая. Дори и малки неща като помощ за почистването на масата след вечеря вършат работа. Бъдете креативни!

One thought on “Защо е важно децата да си лягат преди 22 часа?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *