ЗДРАВЕ

11 храни, които са идеални след консумация на алкохол

Признаваме си, случвало ни се е да се развихрим малко с броя на питиетата, но пък на кой не му се е? С всяко „Наздраве!“ обаче, апетитът ни също се увеличава. Колкото повече алкохол консумираме, толкова повече ни се дояждат „забранените“ храни – пица, дюнер, чипс, бургер (можем да продължаваме с изброяването още дълго).

Не е учудващо и науката го потвърждава – алкохолът „отваря“ апетита ни за най-вредните пържени и солени изкушения. Докато по-мазните храни са идеални между шотовете текила, например, солените храни допълнително дехидратират организма.

И един съвет: Не яжте точно преди да си легнете след запивка. Единственото, което следва след големите порции е големият махмурлук. В такъв момент едва ли ще се сетите за нашия съвет, но ако го направите, бъдещото ви Аз ще ви благодари на сутринта.

И все пак, след питиетата, заложете на тези вкусотии:

У дома:

  • Пълнозърнест сандвич

Пълнозърнестите храни са абсолютно перфектни за случая, защото съдържат сложни въглехидрати, които спомагат за абсорбирането на алкохола. Забравете за маргарина и фъстъченото масло! Колкото и да ви се искат! Опитайте  с конфитюр или хумус – по-добрата, нискомазнинна алтернатива.

  • Пуканки

Когато ви се иска нещо соленичко, без излишните мазнини на чипса и пържените картофки, изберете пуканките. Освен, че се приготвят за минута, са богати на фибри, по-малко калории, и са страаашно вкусни.

  • Зърнена закуска с нискомаслено мляко

Ммм да, дори и след бурна вечер трябва да мислим за фигурата си. Една бърза пълнозърнеста закуска с нискомаслено мляко съдържа всички необходими на алкохолизираната ни персона вещества.

  • Ориз

Обикновен ориз. Нищо сложно. Само сложни въглехидрати в малка порция.

В заведение за бързо хранене:

Със сигурност не сме попаднали там случайно – гладът ни е довел. Така или иначе трябва да хапнем нещо – да помислим за по-здравословна алтернатива. Сандвич с пиле на грил би свършил добра работа. Грилованото месо е по-полезно. Да пропуснем сосовете и пържените картофки (поне за последното си намерете другарче за подялба).

В пицария:

Какво е парти вечер без пица? Не се и  съмнявахме, че тази нощ ще завърши именно в пицария. За най-добра алтернатива тук сме избрали вегетарианската опция. Придържайте се към видовете пица без сирене и сос маринара – последният може да ви докара рефлукс и стомашни неразположения.

От магазина:

Гладни сте, а в магазина дебнат толкова много изкушения. За този случай имаме две предложения:

  1. Банан – чудесна алтернатива, здравословно и бързо решение на „гладния“ ви проблем
  2. Печен тортила чипс – не толкова мазен, не толкова вреден, достатъчен да задоволи желанието ви за нещо солено.

Да не пропуснем и най-важния съвет: пийте вода!

При повечко изпит алкохол, течностите като вода и плодови сокове, са абсолютно задължителни както вечерта, така и на другия ден.

Автор: Мария Недева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *