НЕОБВЪРЗАНА

Употреба на противозачатъчни – какво трябва да знаем?

За да отговорим на въпроса защо да използваме противозачатъчни, трябва първо да разберем целта на контролирането на забременяване. Въпреки че хората могат да изберат да използват контрацепция по различни причини, целта на противозачатъчните остава същата: да предотврати бременност. Използването на контрацепция ви помага да определите колко деца да имате, както и периода, през който да ги имате.

Тъй като повечето методи за контрол на бременността се взимат от жени (с изключение на презервативи и вазектомия), много често жените използват контрацепция въз основа на това в какъв етап от живота си се намират. Жените, които не използват никаква контрацепция и които са сексуално активни в продължение на една година, имат 85% шанс да забременеят по време на тази година. Променливи, като възраст и честота на секса, могат да повлияят на този брой.

Защо да използваме контрацепция? Използването на противозачатъчни може значително да намали шансовете ви за забременяване. Някои видове противозачатъчни могат дори да намалят риска от заразяване с полово-предавана инфекция.

Всъщност, няма „правилна“ причина да се използват противозачатъчни, въпреки основната им функция. Много жени избират да използват контрацепция поради определени здравни предимства. Например, някои хормонални методи за контрол на раждаемостта могат да помогнат за регулиране на цикъла ви, намаляване на акне и/или намаляване на свързаната с менструалния период болка.

Съвети при приемане на противозачатъчни хапчета (не приемайте противозачатъчни преди консултация с лекар).

  • Взимате  по едно хапче на ден, докато не искате да забременеете или да ви дойде цикълът.
  • Вземете хапчетата отляво надясно.
  • Когато вземете последното хапче в пакета, започнете нов пакет още на следващия ден.
  • Докато го правите, сте защитени от бременност през целия месец.

Как да започна хапчетата си?

Има три различни начина да започнете да приемате противозачатъчни хапчета.

Начало на първия ден от периода: Започнете хапчетата си на първия ден от цикъла си. Продължавайте да приемате по едно хапче всеки ден по едно и също време.

Бърз старт: Вземете първото си хапче днес в удобно за вас време. Продължавайте да приемате по едно хапче всеки ден по едно и също време. С този метод трябва да използвате резервна защита на бременността (като например, презервативи или въздържание) поне 7 дни.

Неделен старт: Вземете първото си хапче на първата неделя след началото на цикъла. Ако той започва в неделя, започнете да приемате хапчето си този ден. Продължавайте да приемате по едно хапче всеки ден по едно и също време. С този метод трябва да използвате резервна защита на бременността поне 7 дни.

Какви са възможните странични ефекти от противозачатъчните?

Някои хора изпитват незначителни ефекти като гадене, чувствителност на гърдите, наддаване или загуба на тегло, леки главоболия, замаяност или зацапване (пробив на кръвоизливи) през първите три месеца на хапчетата.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *