ЗДРАВЕ

5 храни, чието претопляне вреди на здравето

Има храни, които не е желателно да се претоплят след като са приготвени, тъй като имат свойството да образуват вредни за здравето вещества. Преминаването им за втори път през топлинна обработка може да се отрази неблагоприятно на Вашето здраве. А ето и топ 5 на храните, които не е желателно да претопляте:

Червено цвекло – всеизвестен факт е, че цвеклото е зеленчук, който съдържа множество витамини като B, P, PP, фолиева киселина; цвеклото също така е богато на фибри, магнезий, калий, йод, манган, желязо, сяра и рубидий. Повторното претопляне на този зеленчук унищожава напълно неговата богата хранителна стойност.

Месо – не е желателно месото да минава повторна топлинна обработка, тъй като това води до разграждането на белтъци, на които то е богато. И по този начин месото губи най – важната си хранителна стойност. Важно е да се отбележи, че месото е трудносмилаема храна и когато тази храна е загубила своите полезни хранителни вещества, то може да стане опасна за организма.

Гъби – според експертите по диетология, претоплянето на гъбите е опасно за здравето поради същата причина, както и при месото. Гъбите са вегетарианския източник на белтъци, което означава, че повторната им топлинна обработка е вредна за здравето.

Яйца – повторното претопляне на вече приготвен омлет или бъркани яйца, може да доведе до появата на токсини в организма, а в още по – лошия вариант, може да се стигне до образуването на канцерогенни вещества. А що се отнася до полезните свойства, те ще останат в минимални количества.

Картофи – картофите са зеленчук, който е богат на нишесте. Именно заради това, повторното им претопляне ще доведе до загуба както на вкусовите, така и на качествените им характеристики. Нишестето от своя страна благоприятства за отстраняването на плаката от холестерол в организма и в този ред на мисли спомага за редуцирането нивата на така наречения „лош холестерол“. Ето защо картофите са полезни за здравето. Трябва да се внимава при тяхното приготвяне, тъй като скорбялата има свойството да се разпада при висока температура, а по този начин се губят полезните хранителни свойства на зеленчука.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *