РЕЦЕПТИ

Три топли супи за студените месеци

Зеленчукова крем супа с кашкавал

Продукти:

  • 40 мл олио
  • глава лук
  • голяма червена чушка
  • 450 гр. картофи
  • 450 гр. тиквички
  • 290 гр. варена царевица
  • 50 гр. брашно
  • 1 л. пилешки бульон
  • 500 мл. прясно мляко
  • лют пипер ( може и без него)
  • 250 гр. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнина, задушете нарязания на ситно лук, добавете и нарязаната чушка. След като се задушат и омекнат, добавете нарязаните картофи, тиксвички и зърна царевица. Задушете ги за 5-6 минути. Добавете постепенно брашното като бъркате постоянно. Добавете пилешкия бульон, прясното мляко и лютия пипер, по желание. На умерено силен огън кипнете супата, след това намалете котлона. Пасирайте. Постепенно добавете кашкавала.

Доматена супа

Продукти:

  • 1 кг домати от консерва
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 г доматено пюре
  • 50 г масло
  • 2 с.л. захар
  • 50 мл. сметана
  • 10 стръка прясна мащерка
  • 1 л. вода

Начин на приготвяне:

Маслото се разтапя в дълбока тенджера и на бавен огън се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяте стръковете мащерка. Готви се 8-9 минути, докато омекнат продуктите напълно. Котлонът се засилва и се добавя доматеното пюре. Трябва да постои 5-6 минути, докато започне да се сгъстява. Добавят се доматеният сос, захарта и водата. Щом заври, котлонът отново се намалява и се готви около 40 минути, така че супата да се сгъсти. Отстранява се от котлона и стръковете мащерка се отстраняват. Щом изстине се пасира и отново се връща на котлона. Добавя се сметаната, разбърква се и се готви още 10-15 минути, докато ароматите се смесят. Овкусява се със сол и пипер. По желание сервирайте с крутони или крекери.

Телешка супа с картофи и моркови

Продукти:

  • 400 г телешко месо
  • 600 г картофи
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 400 г домати
  • 1 к.ч. фиде
  • 1 яйце
  • 200 г кисело мляко
  • сол

Начин на приготвяне:

Телешкото месо се нарязва на хапки и се сварява до пълно му сготвяне. Картофите се обелват и нарязват на кубчета, както и морковите, и лукът. Доматите се рендосват, може да използвате и доматено пюре или сок. След като телешкото месо се свари, се изважда, а бульонът от него се прецежда. В прецедения бульон се слагат нарязаните на кубчета зеленчуци и фидето. Щом картофите омекнат, се добавят настърганите домати и месото. Супата се оставя да ври за около 15 минути. Накрая се застройва с разбитото в киселото мляко яйце и се посолява на вкус.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *