Три топли супи за студените месеци
Зеленчукова крем супа с кашкавал
Продукти:
- 40 мл олио
- глава лук
- голяма червена чушка
- 450 гр. картофи
- 450 гр. тиквички
- 290 гр. варена царевица
- 50 гр. брашно
- 1 л. пилешки бульон
- 500 мл. прясно мляко
- лют пипер ( може и без него)
- 250 гр. настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнина, задушете нарязания на ситно лук, добавете и нарязаната чушка. След като се задушат и омекнат, добавете нарязаните картофи, тиксвички и зърна царевица. Задушете ги за 5-6 минути. Добавете постепенно брашното като бъркате постоянно. Добавете пилешкия бульон, прясното мляко и лютия пипер, по желание. На умерено силен огън кипнете супата, след това намалете котлона. Пасирайте. Постепенно добавете кашкавала.
Доматена супа
Продукти:
- 1 кг домати от консерва
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 100 г доматено пюре
- 50 г масло
- 2 с.л. захар
- 50 мл. сметана
- 10 стръка прясна мащерка
- 1 л. вода
Начин на приготвяне:
Маслото се разтапя в дълбока тенджера и на бавен огън се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Добавяте стръковете мащерка. Готви се 8-9 минути, докато омекнат продуктите напълно. Котлонът се засилва и се добавя доматеното пюре. Трябва да постои 5-6 минути, докато започне да се сгъстява. Добавят се доматеният сос, захарта и водата. Щом заври, котлонът отново се намалява и се готви около 40 минути, така че супата да се сгъсти. Отстранява се от котлона и стръковете мащерка се отстраняват. Щом изстине се пасира и отново се връща на котлона. Добавя се сметаната, разбърква се и се готви още 10-15 минути, докато ароматите се смесят. Овкусява се със сол и пипер. По желание сервирайте с крутони или крекери.
Телешка супа с картофи и моркови
Продукти:
- 400 г телешко месо
- 600 г картофи
- 2 моркова
- 1 глава лук
- 400 г домати
- 1 к.ч. фиде
- 1 яйце
- 200 г кисело мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на хапки и се сварява до пълно му сготвяне. Картофите се обелват и нарязват на кубчета, както и морковите, и лукът. Доматите се рендосват, може да използвате и доматено пюре или сок. След като телешкото месо се свари, се изважда, а бульонът от него се прецежда. В прецедения бульон се слагат нарязаните на кубчета зеленчуци и фидето. Щом картофите омекнат, се добавят настърганите домати и месото. Супата се оставя да ври за около 15 минути. Накрая се застройва с разбитото в киселото мляко яйце и се посолява на вкус.
Автор: Николая Станкова