ДОМАКИНСТВО

Как да почистим загорелите съдове?

Всяка домакиня поне веднъж в живота си е загаряла вечерята в любимата си тенджера или тава. Следват какви ли не опити да се почисти загорялото. От продължително търкане с груби четки и гъби, които само драскат, водят до изпочупени нокти и изсушават ръцете, но не почистват, до купуване на какви ли не известни и неизвестни препарати. И накрая ползва никаква, съдовете отиват директно в кофата за боклук.

А решението се оказва толкова лесно. Сигурни сме, че ще се запитате „Как не се сетих по-рано?“ Ето го и него:

Вариант 1:

Сипете белина в съда, който искате да почистите. Количеството трябва да е достатъчно, за да покрие загорялото. Сложете на котлона и оставете да заври. Ще видите как загорялото започва само да пада. След това измийте добре по обичайния начин и сте готови. Бонус съвет: отворете прозореца на кухнята и не стойте много-много в помещението. Звучи като опит в кабинета по химия, но не се притеснявайте. Изпаренията няма да навредят, просто миризмата е леко неприятна.

Вариант 2:

Колкото и ефективна да е белината, няма да крием, че изпаренията от нея са меко казано неприятни. Затова ви предлагаме и втори изпитан трик, който отново не ухае на маргаритки, но пък е супер ефективен. В загорелия съд сипете сода за хляб. Нужно ви е малко по-голямо количество, колкото да покрие загорялото. След това добавете оцет, няма значение какъв. По-лесно става, ако оцетът е с пулверизатор, но не е задължително. На око преценете колко оцет да добавите. Оставете за около 15 минути. Сместа трябва да „зашуми“ и почистете добре.

С тези две трикчета вече няма да прекарвате часове в почистване на загорелите съдове, нито пък ще ви се налага да ги подновявате редовно. И все пак, мили дами, следващият път не „загаряйте манджата“ заради любимия си сериал.

Автор: Елизабет Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *