СВОБОДНО ВРЕМЕ

Топ 10 на класическите модели BMW

Каквото и да кажем за баварската автомобилна компания BMW, вероятно няма да бъде достатъчно. Това е вероятно най-често срещаната марка и по българските пътища, като хиляди наши сънародници не просто карат, а буквално живеят с притежаваните от тях беемвета. Както те обичат да казват – това не е автомобил, а начин на живот!

Съкращение от Bayerische Motoren Werke AG, BMW съществува от 20-те години на миналия век, когато компанията е създадена от Карл Фридрих Рап в баварската столица Мюнхен. В самото начало фирмата се занимава с производство на двигатели са самолети. Създадената през 1917 година бяло-синя кръгла емблема на BMW се използва и до днес. Погрешно е създадено впечатление, че емблемата представлява въртяща се перка. Всъщност бялото и синьото представляват цветовете на Бавария.

Ключова година от историята на BMW е 1928 година. Тогава компанията придобива фабриката за автомобили Айзенах и започва да произвежда коли. Първият в историята модел на BMW е създаден през следващата година, а както се казва – останалото е една невероятна приказка, продължаваща и до днес.

Днес приходите на BMW почти достигат 100 милиарда евро (данни за 2020 година), а служителите на компанията са повече от 133 000. Но кои са десетте най-класически модели на баварския автомобилен гигант? Това можете да прочетете ТУК при колегите от Vibes.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *