ЗДРАВЕ

Бабини зъби – добър секс и защита на сърцето

Растението Трибулус Терестрис (Tribulus Terrestris) е средиземноморско растение, което се среща и у нас. От него като билка се използват плодовете, цветята и корените. Широко използвано за лечение е в Китай и Индия, където се познават свойствата му от по-стари времена. При нас е известно като „бабица“ или „бабини зъби“ и трънчетата му са онези, от които пазим гумите на колелата си, когато караме по неасфалтиран път. Но въпреки неприятностите, които могат да създадат по пътя, ползите от него са много повече. Ето областите, в които може да помогне най-добре:

Мъжка сексуалност

В днешно време растението Трибулус Терестрис се търси най-вече заради благотворното му влияние върху мъжката потентност. Приемането му повишава нивата на тестостерон и освен че засилва либидото при мъжете, то помага и при преждевременна еякулация. Един от най-важните му ефекти е помощ при безплодие, защото увеличава броя на сперматозоидите в семенната течност и повишава тяхната мобилност.

Облекчаване на простата

При консумация на Трибулус Терестрис с листа от къри (Murraya koenigii) започват да се отчитат значителни подобрения при увеличена простата. Приемът на тази билкова комбинация е три месеца, а ефектът от нея се сравнява с този на лекарствения продукт тамсулозин.

Сексуалност при жените

Билката бабини зъби помага за добър секс, защото повишава и женското либидо, но в наши дни, когато имаме значително увеличение на безплодие при жените, може би като най-значителното му въздействие трябва да се отчете подобряването на репродуктивните функции при жените, защото повишава овулацията. Регулиращото влияние върху хормоналния баланс помага в случаи на увеличени яйчници с кисти. Приемът му в продължение на 12 седмици ще регулира редовността на менструалния цикъл. Освен това, има облекчаващи свойства, свързани с предменструалния синдром и менопаузата.

бабини зъби
Бабини зъби – за какво е полезно това растение?

Защита на сърцето

Доказано е, че приема на 1000 mg на ден в рамките на три месеца, води до значително понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар. Повлиява добре случаите на диабет тип 2 и регулира теглото.

Начин на приемане

Освен като отвара от ситно нарязаната билка, бабини зъби могат да се намерят и като хранителна добавка. Срещат се и различни видове извлек и тинктури.

Противопоказания

Приемът на бабини зъби не се препоръчва за бременни и кърмещи жени. Също така, при прием на лекарства за сърце и високо кръвно налягане трябва да се направи консултация с лекар, защото комбинацията им с Трибулус Терестрис може да окаже лошо влияние.

При повишена консумация на билката може да се наблюдава засилване на стомашните киселини и нарушен сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *