Свински уши – класически деликатес от Старозагорско
Стара Загора е известен като град на липите и правите улици, а пък заралии се смятат за майстори на вкусния деликатес свински уши на скара.
Така че дори и досега да сте отричали това ястие, вероятно е затова, че не е било приготвено, както трябва. А най-важното е ушите да бъдат сварени добре и овкусени с подходящите подправки.
Рецепта за свински уши на скара по старозагорски
Необходими продукти:
свински уши – 2-4 броя
сол на вкус
черен пипер – 7-8 зърна
лук – червен и бял по 1 глава
чесън – 1 глава
дафинов лист – 2-3 листа
бахар – 2-3 зърна
карамфил – 1-2 карамфилчета
соев сос
магданоз
лимон
шарена сол за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте много добре ушите. Ако решите да не ги варите цели, ги нарежете на ивици. Може да ги изкиснете за 1-2 часа в малко вода с 1 лъжичка сода.
Сложете ушите да се варят заедно с подправките: сол на вкус, дафинов лист, черен пипер, бахар, няколко карамфилчета, 1 глава бял лук, 1 глава чесън.
Ушите се сваряват обикновено за около 35 минути. Не ги преварявайте, за да не лепнат после по скарата.
Добре е да ги оставите да изстинат в бульона, за да си поемат от ароматите на подправките. Ако сте ги варили цели, после ги нарежете на ленти, като дебелата им част да бъде около 1 см.
Загрейте скарата и минете по реотаните с парченце сланина. Печете ушичките от двете страни за около 4-5 мин., а по-дебелите парченца – малко повече.
Поръсете ушите с шарена сол и ги сервирайте с червен лук, магданоз и лимон. Ако обичате мезета със соев сос, можете да ги консумирате само с него и с малко лук.
При всички случаи свинските ушички ще ви харесат и ще се превърнат в едно от любимите ви мезета за червено вино и бира.