Чесън на гладно – за какво помага и защо да го похапваме на празен стомах?

Известно е, че любимият ни чесън много полезен заради своите антибактериални свойства. Последни проучвания сочат, че дори една скилидка, взета на гладно, може да има действие на естествен антибиотик. Това е така, защото сутрин в празния стомах бактериите са изморени и мощното действие на чесъна ги убива.

На какво дължи лечебната си сила чесънът?

Чесънът е една от най-старите подправки и хората са открили и различните му здравословни ползи. Те се дължат на богатия състав на чесъна, в който се откриват:

– минерали като селен, желязо и калций и витамини, най-вече С и В6;

– съединение алицин, понижаващо холестерола и кръвното налягане.

Само една сурова скилидка чесън съдържа еквивалент на 100 000 единици антибиотик и действа в някои случаи по-силно от пеницилин и тетрациклин за потискане на различни видове вирусоносители.

Така че с право чесънът може да служи като естествен антибиотик със своите антивирусни, противогъбични и противоракови свойства.

За какво помага приемът на чесън?

Многото лечебни ползи от консумацията на чесън го правят алтернативно природно лекарство. Сред доказаните му лечебни ползи за организма са при:

– проблеми на сърдечно-съдовата система – висок холестерол, затруднено кръвообращение и др.;

– неефективна работа на черния дроб и пикочния мехур;

– стомашни проблеми, в това число и диария;

– липса на апетит;

– нервно напрежение и стрес;

– загуба на костна маса след менопауза;

– висока кръвна захар;

– анемия;

– лошо храносмилане.

Въпреки че чесънът е една от доказаните „суперхрани”, трябва да се приема внимателно – не повече от 2-3 сурови скилидки на ден и не наведнъж. Ако се взема на гладно, една скилидка е достатъчна, за да не се дразни прекалено стомахът, ефектът да бъде положителен и да не се получи неприятен мирис. Съветваме ви да пробвате този начин на прием и сме сигурни, че съвсем скоро ще забележите положителни резултати и промяна към по-добро. Чесънът е една великолепна храна, която спокойно можем да определим като дар от природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *