Най-добрата рецепта за млечна баница

Млечна баница е един от класическите видове баница и е много характерна за традиционната българска кухня. Няма как вашите баби да не са радвали небцето ви десетки пъти, приготвяйки това страхотно ястие. Именно те ни вдъхновяват за днешната майсторска рецепта.

Тази вкусна сладка баница е подходяща за всеки повод – за семейна закуска или като лек десерт, завършек на всяко меню.

Рецептата за сочната млечна баница е лесна за изпълнение и винаги напомня за аромата на бабината кухня в детството ни.

Необходими продукти:

1 пакет точени кори – 400 г

500 мл прясно мляко

3 яйца

1 ч.ч. захар

120 г краве масло

1 с.л. пудра захар

1 ванилия

Начин на приготвяне:

– на корите

Разтопете кравето масло на водна баня или в микровълновата печка. Намажете тавата обилно с масло и сложете първата кора ( Ако корите ви са много фини, може да слагате по две). Намажете я с масло, после сложете втората кора, намажете и нея и т.н. Следете корите да са равномерно разпределени. Може да са леко набръчкани, но последните две трябва да са гладки и добре оформени.

Намажете отгоре с останалото масло. Направете няколко разреза по корите с остър нож.

Печете корите на 180°, като загрейте предварително фурната. Те ще са готови след 25-30 мин., когато са придобили златист цвят.

– на заливката

Докато корите се пекат, може да си подготвите заливката. Разбийте яйцата и захарта. После добавете леко затопленото прясно мляко и ванилията. Продължете да разбивате, докато захарта се разтвори напълно. Излейте тази смес върху вече изпечените кори.

Печете още 20 мин. Когато баницата е готова, я завийте с чиста памучна кърпа да не изпръхне.

Преди да сервирате млечната баница, я поръсете с пудра захар.

Можете да експериментирате и да замените 1/2 от прясното мляко с кокосово. Ако пък добавите канела или настъргана лимонова кора в заливката, ще й придадете малко по-различен вкус.

Във всички свои варианти обаче сочната млечна баница винаги си остава любима за похапване по всяко време и при всякакъв повод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *