Свински ребра с домашен барбекю сос
Когато прочетем барбекю сос, първото, което изниква в съзнанието ни, е топла лятна вечер, скара и готина компания приятели. За наше огромно съжаление, топлите летни вечери са заменени от дъждовните есенни нощи, но това не е причина да се откажем от сочните свински ребърца, дори напротив – вече си ги представяме с чаша червено вино, докато температурите навън започват да клонят към отрицателни.
Представяме ви една рецепта са сочни свински ребра на фурна с домашен барбекю сос, споделени, разбира се, с любимата приятелска компания или семейството.
Ще ви бъдат необходими следните продукти:
- За соса:
1 ч.ч. доматено пюре
1 ч.ч. вода
2 с.л. мед
1 с.л. кафява захар
1 с.л. дижонска горчица
2 скилидки чесън, накълцани
1 глава лук, обелен и нарязан на големи парчета
2 ч.л. Уорчестър сос
1 ч.л. Табаско
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
- Подправките
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. суха мащерка
1 ч.л. суха риган
1 ч.л. сол
- За ребрата:
1,5 – 2 кг свински ребра
1 ч.ч. ябълков сок
2/3 ч.ч. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Смесете подправките в купа и ги втрийте в ребрата (от всички страни). Подредете в купа и залейте с ябълковия сок. Покрийте и сложете в хладилника за поне 30 минути до 48 часа.
Загрейте фурната до 170 °С.
Сложете 2 големи парчета фолио, намазани с олио (по 1 лист за 700 -1000 гр ребра). Поставете ребрата върху фолиото, сгънете ръбовете, за да оформите форма „лодка“. Разделете ябълковия сок в двете лодки. Залепете пакетите от фолио, поставете ги върху тава. Печете 2 часа или докато месото не стане крехко.
Извадете ребрата от фолиото и го изхвърлете. Поставете хартия за печене върху тавата и отгоре сложете ребрата. Намажете ребрата от всички страни с барбекю сос. Печете за 15-20 минути, или докато сосът за барбекю стане тъмно кафяв. Извадете от фурната и с четка нанесете още от соса.
Подредете ребрата в чиния и сервирайте с останалия ви сос отстрани.
За соса за барбекю: Поставете всички съставки в тенджера и оставете да къкри на средна температура, като разбърквате от време на време, за 45 минути или докато се сгъсти. Извадете лука. Прецедете соса.
По статията работи: Мартина Спасова