Свински ребра с домашен барбекю сос

Когато прочетем барбекю сос, първото, което изниква в съзнанието ни, е топла лятна вечер, скара и готина компания приятели. За наше огромно съжаление, топлите летни вечери са заменени от дъждовните есенни нощи, но това не е причина да се откажем от сочните свински ребърца, дори напротив – вече си ги представяме с чаша червено вино, докато температурите навън започват да клонят към отрицателни.

Представяме ви една рецепта са сочни свински ребра на фурна с домашен барбекю сос, споделени, разбира се, с любимата приятелска компания или семейството.

Ще ви бъдат необходими следните продукти:

  • За соса:

1 ч.ч. доматено пюре

1 ч.ч. вода

2 с.л. мед

1 с.л. кафява захар

1 с.л. дижонска горчица

2 скилидки чесън, накълцани

1 глава лук, обелен и нарязан на големи парчета

2 ч.л. Уорчестър сос

1 ч.л. Табаско

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

  • Подправките

2 ч.л. червен пипер

2 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. лук на прах

1 ч.л. черен пипер

1 ч.л. суха мащерка

1 ч.л. суха риган

1 ч.л. сол

  • За ребрата:

1,5 – 2 кг свински ребра

1 ч.ч. ябълков сок

2/3 ч.ч. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

Смесете подправките в купа и ги втрийте в ребрата (от всички страни). Подредете в купа и залейте с ябълковия сок. Покрийте и сложете в хладилника за поне 30 минути до 48 часа.

Загрейте фурната до 170 °С.

Сложете 2 големи парчета фолио, намазани с олио (по 1 лист за 700 -1000 гр ребра). Поставете ребрата върху фолиото, сгънете ръбовете, за да оформите форма „лодка“. Разделете ябълковия сок в двете лодки. Залепете пакетите от фолио, поставете ги върху тава. Печете 2 часа или докато месото не стане крехко.

Извадете ребрата от фолиото и го изхвърлете. Поставете хартия за печене върху тавата и отгоре сложете ребрата. Намажете ребрата от всички страни с барбекю сос. Печете за 15-20 минути, или докато сосът за барбекю стане тъмно кафяв. Извадете от фурната и с четка нанесете още от соса.

Подредете ребрата в чиния и сервирайте с останалия ви сос отстрани.

За соса за барбекю: Поставете всички съставки в тенджера и оставете да къкри на средна температура, като разбърквате от време на време, за 45 минути или докато се сгъсти. Извадете лука. Прецедете соса.

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *