ДОМАКИНСТВО

Сушилня за дрехи: предимства и недостатъци

Сред уредите от последно поколение, които улесняват домашния ни живот, със сигурност е сушилнята. За мнозина тя е лукс, но в действителност е много полезен уред. Особено в по-малките домове или при многодетните семейства, за които сушенето на дрехите трябва да стане бързо (особено през зимата), сушилня би била от съществено значение.

Този уред е значим, заради удобството, при което дрехите бързо стават сухи и готови за употреба. Решението дали да инвестирате в сушилня често създава напрежение преди покупката на уреда.

Нека се опитаме да анализираме обективно плюсовете и минусите на този уред, за да разберем дали той действително може да подобри живота ни, или би бил просто един ненужен разход.

Предимства на притежаването на сушилня

Сред основните предимства на притежаването на сушилня със сигурност е споменатото по-горе удобство дрехите да са винаги сухи и готови за употреба кратко време след изпирането им. Тези, които се занимават с домакинската работа вкъщи, знаят много добре колко време отнема да се сушат дрехи през зимата. 

Трябва също така да се спомене, че мокрите тъкани, оставени да съхнат в дома, допринасят за повишаване нивото на влажност на жилището. Състояние, което освен че намалява домашния комфорт, увеличава и наличието на бактерии и микроби, които се разпространяват във влажна среда. 

Благодарение на този уред ще спестите от гладене. Дрехите, които току-що излизат от сушилнята, всъщност нямат особено очевидни гънки, благодарение на топлината, съчетана с циркулационното движение и двете, зададени от цикъла на сушене. За да се гарантира това предимство, много уреди имат програми, специално разработени за дрехи, които не се нуждаят от гладене.

Сушилнята НЕ съсипва дрехите. Моделите от последно поколение имат много различни програми за сушене. Някои от тях са предназначени за най-деликатните и фини материи. Трябва също така да се има предвид, че заедно с мокрите дрехи, тези от тях, които трябва само да бъдат освежени, могат също да се поставят в сушилнята. След като излязат, те ще изглеждат току-що изпрани и ще бъдат меки и топли, готови за обличане.

Недостатъци на сушилня у дома

Основният недостатък на използването на сушилня със сигурност е допълнителната консумация на електроенергия. Трябва обаче да се отбележи, че представата, че тези уреди консумират много, също е слух. Съзнателното използване на моделите от последно поколение, следователно от висок клас (A + или по-високи), поддържа енергийните разходи много ниски.

Друг негативен аспект е неизменната поддръжка на сушилнята. По-специално филтрите, които блокират всички частици от влакната, които се отделят от тъканите, изискват специално внимание. Неизправността на тези елементи всъщност може да попречи на правилното функциониране на уреда. Почистването на филтрите трябва да бъде много често, поне както е посочено в ръководството за употреба на уреда. Само по този начин може да се запази трайността и ефективността на сушилнята.

Прочетете още: Прахосмукачка робот – предимства и недостатъци

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *