КРАСИВАКрасота

Грижа за ноктите и тяхното укрепване

Невъзможно е да скрием ръцете си и знаем, че те всъщност говорят много за нашата личност. Ето защо е важно да се грижим добре за ноктите си.

Ако се замислим, ще забележим как често наблюдаваме състоянието на ръцете и ноктите на някого, за да добием представа за същността му. И другите хора правят същото с нас. Грижата за ноктите не е просто част от естетическата поддръжка. Бидейки част от ръцете и постоянно контактувайки с различни повърхности и елементи, по нашите нокти се натрупват мръсотия и бактерии, които могат да доведат до различни заболявания.

Ако често имате счупени нокти или ако им е необходимо много време, за да пораснат, това може да е знак за здравословен проблем или някакъв хранителен дефицит.

Прочетете още: Свали гел лака у дома – стъпка по стъпка

За щастие, днес има множество лечения, които ни помагат да подобрим външния им вид и да намалим всички щети, които ноктите претърпяват поради множеството фактори, на които са изложени.

В настоящия материал ще споделим някои естествени трикове, които, без да харчите големи суми, ще ви помогнат да подобрите и укрепите вашите нокти. 

Зехтин за подхранване на ноктите

Зехтинът съдържа важни мастни киселини и витамини, които подхранват и укрепват ноктите, поради което той е идеален за тяхната грижа. Редовната му употреба може да намали чупенето им и да ускори растежа им. Изсипете 100 мл зехтин в чаша или друг съд и потопете ноктите за около 15 до 20 минути. Изплакнете с хладка вода. Можете да използвате същия зехтин няколко пъти, така че не го изхвърляйте след първата употреба. 

Сок от лук за дезинфекция

Бактериите, които се натрупват вътре в ноктите, могат да причинят заболяване и появата на гъбички.

Антибиотичните и антивирусни свойства на лука помагат да се преборите с тях по естествен начин, така че ноктите да не са отслабени. Изстискайте сока от една глава лук в чаша и потопете ноктите в него за около 15 или 20 минути. Изплакнете с хладка вода.

Биотин за вътрешно укрепване на ноктите

Биотинът, известен още като витамин Н или витамин В7, е основно хранително вещество, което е желателно да получават нашите нокти, за да запазим тяхната структура. Приемането на този витамин чрез диетата е най-добрият начин да подпомогнете растежа и здравината на вашите нокти. Набавяйте си храни, богати на биотин, калций и протеини, като:

  • черен дроб
  • яйца
  • пълнозърнести продукти
  • домати
  • сушени плодове
  • карфиол

Най-добрият начин за хидратиране на тялото е водата. Всъщност тази ценна течност, която играе много важна роля за различни функции на тялото, е от съществено значение за грижата за ноктите и подобряването на състоянието им. Ако не пиете достатъчно вода, опитайте се да увеличите консумацията ѝ до поне 8 чаши на ден.

Автор: Таня Ангелова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *