Прахосмукачка робот – предимства и недостатъци

Решили сте да замените традиционна прахосмукачка, която освен че не работи сама, заема твърде много място, с прахосмукачката робот? Но все още се чудите дали това е правилната инвестиция? Ние от „Хубава Жена“ ще ви представим предимствата и недостатъците на уреда, който е важна част от всяко домакинство.

Преди да преминете към покупката на прахосмукачката робот е необходимо да си отговорите на следните въпроси:

 1. Какъв робот да си купя?

На пазара се предлагат няколко разновидности:

 • само засмукват
 • сухо или мокро почистване с моп
 • комбинирано почистване

С какъв бюджет разполагам?

Тук трябва сами да прецените каква сума може да отделите за робота.

Коя марка да избера?

Ще си позволим да ви посъветваме да потърсите информация за различните видове марки във форумите. Ще откриете доста полезни мнения на потребители, които вече използват този вид уред.

Нужни ли са ми екстри?

Те важни ли са за вас? Новите модели имат мобилно приложение, с което може да настроите своя робот, без значение къде се намирате.

След като си отговорите на гореспоменатите въпроси е време да се запознаете с предимствата и недостатъците на робота прахосмукачка.

 • Плюсове:
 1. Като първо предимство трябва да изтъкнем компактния размер на уреда.
 2. Прахосмукачката робот чисти вместо вас – наистина не е необходимо да се правите каквото и да било. Само я пускате и забравяте за нея. Можете да използвате прахосмукачката робот не само докато готвите, работите на компютъра или си четете книга, но и докато ви няма. Когато изчисти, тя просто спира.
 3. Роботът  има прикрепена към тялото си четка, която е способна да избута боклуците от най-трудно достъпните места, което е невъзможно за традиционната прахосмукачка.
 4. Мощността ѝ е голямо предимство. Чисти всички площи, през които мине, перфектно. Справя се много добре и с килимите.
 • Минуси
 1. На първо място като минус може да се посочи високата цена на прахосмукачката робот.
 2. Малкият ѝ контейнер също създава известно неудобство. Добре е той да се почиства след всяко нейно използване.
 3. Батерията на робота прахосмукачката не издържа дълго време. Малко вероятно е да можете да изчистите дома си на един път. Обикновено се налага чистенето например на 2 помещения, после да я оставяте да се зареди и отново да продължи с работата си.
 4. Предимство номер 4 е и четвъртият ѝ недостатък. Ако сте обзавели дома си с килими, които са с много дълъг косъм, прахосмукачката няма да може да минава през тях.
 5. Мебелите в дома ви трябва да бъдат съобразени с размера на робота. Повечето модели прахосмукачки от този тип са с височина от около 7 см. Това означава, че всички ваши мебели трябва да са толкова високи, че тя да може да минава под тях или да са на нивото на пода.

По статията работи: Мартина Спасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *