Силната имунна система – основно оръжие срещу рака

Черната статистика сочи, че в световен мащаб болните от рак се увеличават, като 80% от рисковите фактори се дължат на околната среда. Останалите 20% са тютюнопушене, заседнал начин на живот, затлъстяване, прекомерно излагане на слънце, злоупотреба със захар.

Международната агенция за изследване на рака към СЗО в своя последен доклад подчертава и един обнадеждаващ факт – все повече пациенти имат повече от 5 години преживяемост.

И макар че не е открита още ваксина против рак, учените продължават своите изследвания. В резултат на много проучвания и експериментални тестове, специалистите разчитат все повече на т.нар. таргетна терапия. При нея съответното лекарствено средство атакува и убива само раковите клетки. Ето защо тази прицелна терапия започва да се прилага наред с утвърдената от години химиотерапия.

От 6-7г. обаче сред медицинските среди се налага схващането, че лекарството против рак се крие в самия човешки организъм. Това е имунната система.

Един от многото регистрирани случаи на излекувани от рак чрез имунни клетки е 49-годишна жена с рак на гърдата. След като не помагат нито операцията, нито химиотерапията, американски молекулярни биолози се заемат със създаването на специален препарат. Той съдържа антитела срещу ген, който пречи на имунната система да разпознава и премахва вредни за тялото компоненти. Лекарите откриват и лимфоцитите, които са отговорни за разпознаването на раковите клетки. След размножаването им в лабораторни условия, те ги внедряват в организма на пациентката. Тогава имунните клетки атакуват агресивно туморите и след 48 седмици от тях не остава и следа.

Методът за мобилизиране на имунната система е в центъра на внимание като ефективен начин на лечение, който се прилага заедно с един от познатите до този момент. Успешно е включването му в персонализираната терапия, която е насочена към конкретен пациент в определен етап от заболяването му.

Последните клинични изпитания показват, че някои имунологични онкологични лекарства, комбинирани с химиотерапия, засега са най-надеждни за преборването на болестта.

Все пак като основна предпоставка за успешното лечение на рака си остава силната имунна система. А за да я имаме, трябва да се стремим да водим здравословен начин на живот.

One thought on “Силната имунна система – основно оръжие срещу рака

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *