УСПЕШНА

5 бързи стъпки към щастието

На този свят има само един вечен закон и той гласи, че всичко тече и всичко се променя. Така в живота си всеки човек има периоди, когато се чувства щастлив, но и времена на изпитание. Тогава неприятностите заваляват една след друга.

Нещастието никога не идва само. То винаги влече след себе си лавина от лоши последствия. Но слава богу, това не трае вечно! С времето нещата се променят, стига да дочакаме промяната.

Кои са нещата, които ни правят нещастни? Най-нещастни сме тогава, когато се налага да живеем така, както не искаме. Тоест свободата и щастието са неразривно цяло.

Този, който е тежко болен, иска да е здрав, понеже болестта го приковава и го лишава от всички радости. Дори от разходката в парка и от кафето в отсрещния бар, от контакта с приятели и от трепета на една любовна среща.

Който се вижда принуден да работи нещо, което не обича, дълбоко е нещастен от това, тъй като прави всичко с огромно усилие. Трябва да се преструва, да се насилва ден след ден, часове наред, ненавиждайки всяка минута.

Живеейки с хора, с които нищо не ни свързва, няма как да сме щастливи. Тогава си търсим отдушник в извънбрачна връзка, ставаме работохолици, алкохолици и какви ли още не. Липсата на любов в семейството трудно може да бъде компенсирана…

Смъртта понякога ни отнема тези, които най-много обичаме. И може би това е най-голямото нещастие, защото то е непоправимо.

Когато животът ни сервира поредица от нещастни събития, мъката толкова задушава и разяжда, че става непосилно да се продължи напред. Бележи ли ни злата участ, никога вече не е същото. Ала животът е най-големият дар и въпреки всичко трябва да живеем, изпълнени с вяра и надежда.

Има много неща, които никой не е в състояние да промени, но нека променим това, над което имаме власт! Ето 5 важни стъпки, които ще ви помогнат да си върнете щастието в живота:

Заповядайте на мозъка си да не зацикля върху проблемите.

Когато сме най-нещастни, мозъкът ни върти като в центрофуга собствената ни мъка, сякаш е попаднала в омагьосан кръг. Не можем да спрем да мислим за това, което ни тревожи.

Тъжни ли сте и усетите, че мозъкът ви зацикля върху дадени проблеми, положете всички усилия, за да се разсеете. Концентрирайте вниманието си върху нещо странично – хубава песен, разговор с приятел, любимо хоби. Нека умът ви бъде зает с някаква дейност, която да разпръсне натрапливите мисли, дето не ви дават покой.

Кажете си: „Утре ще му мисля” и изтласкайте тревогата встрани от съзнанието.

Колкото и да е неотложен и сериозен този проблем, който ви измъчва, просто си кажете: „Ще му мисля утре! Утре ще го разреша!”.

Това е рецептата на Скарлет в „Отнесени от вихъра”. Трябва да ви кажа, че действа като мантра! Ще ви помогне да разпуснете и да освободите напрежението.

Така си давате малко време, за да ви се изяснят нещата. Пък и утрото винаги е по-мъдро от вечерта!

Ще ви стане по-леко и по-светло на душата. А сутринта ще можете да мислите по-трезво – няма да сте под влияние на афекта.

Огледайте страховете си отгоре – като външен наблюдател.

Напишете на листчета най-големите си страхове и проблеми – тези, за които се тревожите. След това си представете, че те не са ваши, а на някой друг човек. Вземайте листче по листче и обмисляйте какъв съвет ще дадете за всеки един страх.

Например вашата най-дълбока мъка е, че живеете без партньор и без любов. Напишете го, а после си кажете, че това се отнася не за вас, а за някой, който ви доверява болката си. Как ще го утешите? Какво ще му предложите да предприеме? Какъв изход ще му посочите?

С тази игра ще проумеете, че повечето ви страхове са абсурдни и смешни. А притесненията ви са напълно излишни.

Спрете да се терзаете от хорското мнение и не искайте ничие одобрение.

Какво мислят другите за вас, изобщо не е важно. Не робувайте на хорското мнение!

Ако не ви оценяват и ви потискат на работното място, намерете си нова работа и се махнете! Ако съпругът ви тормози вкъщи, а на обидите и скандалите му не се издържа, напуснете го! Светът е достатъчно широк. Не се наказвайте да търпите нечие лошо отношение в обкръжението си – това бавно ви трови.

Никой не ви познава тъй добре, както вие се познавате. Затова най-правилната оценка можете да си поставите само вие самите. Като стана въпрос, хората и за самия Исус са викали: „Разпни го!”… Тъй че не ви и трябва да знаете кой какво говори по ваш адрес.

Помнете, че в живота всичко се променя и утре няма да е така!

Колкото и да сте нещастни сега – в тази минута, ще мине време и болката ще избледнее, ще утихне.

Ще дойде ден, когато пак ще сте щастливи! Стига да сте живи и здрави! Защото изход има от всичко друго, освен от смъртта.

Затова ако в главата ви започнат да се промъкват суицидни мисли или не можете да се справите сами с мъката си, не се бавете, а потърсете психиатър. Той ще ви помогне да преодолеете трудностите и да продължите напред.

Автор: Гана Василева

One thought on “5 бързи стъпки към щастието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *