Броколи: как да ги съхраняваме правилно

Броколите са зеленчуци, които много приличат на карфиол. Те принадлежат към същия вид зеленчуци, но спадат към друга група. Изключително богати са на следните витамини: калций, калий, магнезий, желязо, витамини от група В и др. Броколите са здравословна храна заради ниското съдържание на калории. Много е важно да знаем как да ги съхраняваме, за да се запазят свежи за по-дълго време.

Важно е да знаете, че високите температури могат да причинят изгниване на зеленчуците. Пресните броколи могат да се развалят бързо при неправилно съхранение, понеже силно взаимодействат с въздуха.

Признаците на загниване са пожълтяла основа на зеленчуците и изгнила сърцевина.

Цветът на добре съхранените броколи е тъмнозелен до синкав. Жълтозеленият им цвят е признак на загниване и недобро съхранение. Те вече не са толкова полезни и са загубили голяма част от своите витамини. Но ако ги съхранявате правилно, ще запазят полезните си свойства за по-дълго време. За да ги запазите свежи, веднага ги прехвърлете в хладилника. Температурата на съхранение трябва да бъде около 0 °.

Относно употребата им в кулинарията броколите могат да се варят на пара, но могат да се консумират и в суров вид. Ето и няколко идеи за приготвяне на броколи:

Крем супа от броколи

Броколи на фурна

Салата от броколи

Кюфтета от броколи

Зеленчуково смути от броколи и цитрусови плодове

Запеканка с картофи, сирене и броколи

По статията работи: Катя Благоева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *