ЗДРАВЕ

Зелено кафе и няколко причини да му дадем шанс

Пили ли сте зелено кафе? Вярно, това не е повсеместна практика у нас, но онези, които са свикнали да го пият, знаят колко е полезно.

Всъщност то си е най-обикновено кафе, ала зърната му са още неузрели и сурови. Затова са зелени на цвят и пълни с хлорогенова киселина, която е мощен антиоксидант.

Освен за пиене, зеленото кафе намира широко приложение и външно – заради маслата, които съдържа, се използва за балсами, мехлеми, компреси.

Притежава антицелулитно действие, затова е лечебна съставка в много кремове. Маслата, които се извличат от него, се използват в дерматологията при дерматити, екземи, псориазис. Съдържа се и в много очни кремове, предназначени за бръчките край очите.

Компреси с масло от зелено кафе лекуват изгаряния и белези.

Защо да пием зелено кафе?

Тази напитка е полезна преди всичко със своите антиоксиданти. Те са естествена профилактика за целия организъм.

Хлорогеновата киселина, с която са наситени неизпечените кафени зърна, повлиява положително работата на мозъка и допринася за доброто психично здраве. Повишава се способността ни за по-силна концентрация и се стимулират когнитивните процеси.

Кафето в неговия „зелен вариант” има свойството да подсилва метаболизма. В значителна степен то съдейства за разграждането на мазнините и е отлично средство за борба с излишните килограми. Можем да разчитаме на него, ако искаме да отслабнем и да имаме по-стегната фигура.

зелено кафе
Има множество причини да дадете шанс на зеленото кафе

Антиоксидантите и киселините, които съдържа, благоприятстват за хидратация на организма, действат подхранващо на кожата и възпрепятстват образуването на бръчки.

Полифенолите в зеленото кафе преборват свободните радикали, които са причина за стареенето на клетките. Една чаша дневно от този еликсир подмладява невероятно кожата.

Как да си направим зелено кафе?

Зеленото кафе има по-специфична техника на приготвяне. Да си го сварим, ще ни отнеме повече време, но пък удоволствието си струва!

Първо трябва да разбием зелените зърна с блендер, за да пуснат маслото си. После ги варим в дестилирана вода, като съотношението е 60 гр кафе на 360 мл вода.

Когато кафето заври, нека да покъкри с похлупака още 15 минути на тих огън.

Щом го снемем от котлона, остава захлупено около час, след което се прецежда. И вече можем да седнем на чаша зелено кафе! Дневната доза е 60 мл.

Подслаждаме го според предпочитанията си – със захар, с мед или с други подсладители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *